Zakelijk Televisie

Ontspanning voor uw klanten.

KPN levert radio- en televisiesignalen over glasvezel voor zakelijke afnemers, die hun klanten een TV dienst willen bieden. Deze dienst wordt ook wel RTV-signaallevering genoemd. Zakelijk Televisie is met name bedoeld voor hotels, vakantieparken, ziekenhuizen, zorginstellingen, penitentiaire instellingen, studentenhuisvesting en overige instellingen die 100 of meer aansluitingen willen voorzien van televisie op één locatie.

Kenmerken Zakelijk Televisie

  • Ontwikkelt voor instellingen die 100 of meer aansluitingen willen verzorgen
  • Via het betrouwbare glasvezelnetwerk van KPN.
  • Zelf uw zenderpakket samenstellen (tot meer dan 200 zenders)
  • Eenvoudig te combineren met andere diensten van KPN, bijvoorbeeld een internetaansluiting
  • Alle aansluitingen op één overzichtelijke factuur

Vrije keuze in zenders

Het pakket voor de zakelijke markt bestaat uit een basispakket van 37 TV-kanalen en 31 radiokanalen (inclusief 1 regio Radio- en TV-zender naar keuze). Het basispakket kan eenvoudig uitgebreid worden met zenders naar keuze. U bepaalt zelf welke zenders u wilt aanbieden, waarbij uitsluitend de zenders in het basispakket zijn vastgesteld.

Een groot voordeel van deze uitbreiding is dat de afnemer vrije keuze in aanvullende zenders heeft. U bent dus niet afhankelijk van de vooraf vastgestelde extra paketten. Enkel het basispakket is een vastgesteld pakket. Binnen het extra SD en HD pakket zijn ook diverse betaal TV kanalen beschikbaar waaronder Fox Sports.

Oplevering Zakelijk Televisie

Standaard wordt het TV signaal geleverd via het glasvezelnetwerk op basis van het zogenoemde Media Exchange Network (MExNet). Dit is een gesloten glasvezelnetwerk dat speciaal ontwikkeld is voor het transport van hoogwaardige video en audio. Om gebruik te maken van RTV-signaallevering binnen Nederland is het noodzakelijk om een koppeling te maken met het MExNet. Het MExNet is enkel toegankelijk voor MExNet klanten en is daardoor een zeer veilig netwerk.


Zenderpaketten

Basispakket

Dit pakket bestaat uit 37 SD TV zenders en 31 radiozenders en wordt op basis van MPEG4 IP Multicast aangeboden.


Extra SD pakket

Dit pakket bevat ongeveer 100 SD TV-kanalen en wordt op basis van MPEG4 IP Multicast aangeboden.


Extra HD pakket

Dit pakket bevat circa 20 HD TV kanalen en wordt ook op basis van MPEG4 IP Multicast aangeboden.

Bekijk basis zenders
Bekijk Extra SD zenders
Bekijk Extra HD zenders


Opbouw van de dienst

De dienst die geleverd wordt bestaat uit een MEXNET aansluiting op de klantlocatie. De dienst is opgebouwd uit de volgende modules:

  • MEXNET aansluiting op basis van glasvezel tussen uw locatie en KPN Broadcast Services
  • IP Multicast TV en Radio signaal

Afhankelijk van de infrastructuur op de locatie van de klant kan het IP signaal worden omgezet naar:

  • PAL signaal (coax infrastructuur)
  • DVB-C/T signaal (coax infrastructuur)
  • combinatie van beide signalen

Het IP signaal wordt standaard afgeleverd op een Cisco Layer 3 switch (ME3400-2CS-A). De meest eenvoudige variant is IP-Multicast t.b.v. toestellen met IP-interface. Het IP multicast signaal wordt door KPN afgeleverd op basis van de Layer3-switch. Dit signaal kan direct over het interne netwerk worden gedistribueerd indien het netwerk multicast verkeer ondersteund. De distributie van de signalen binnen het pand (of op de desbetreffende locatie) valt buiten de dienstverlening van KPN en is als zodanig geen onderdeel van de dienst. Het signaal wordt unencrypted aangeboden. Wanneer het signaal naar meerdere geografisch gescheiden locaties gedistribueerd wordt buiten het MEXNET om dan zal KPN encryptie op de signalen toepassen.

Voor de levering van het TV signaal op reguliere TV's is naast het IP-multicast signaal aanvullende hardware nodig in de vorm van een headend en IP-settop-boxen. KPN BCS (Broadcast Services) levert deze hardware aanvullend op het RTV-signaal.

Headend en settop-boxen

Om doorgifte van TV mogelijk te maken wordt gebruik gemaakt van een headend (managementserver). Dit headend biedt de mogelijkheid om verschillende in-en uitgangssignalen te combineren (IP, PAL, DVB-C/T). Hierdoor is het mogelijk om een variatie in beschikbare TV toestellen optimaal aan te kunnen sturen.

Er is sprake van een IP-input en een IP-output signaal. Om de televisies en/of settop boxen aan te kunnen sturen wordt gebruik gemaakt van een applicatie op de managementserver (headend). De server biedt tevens een optie voor de doorgifte van een intern TV kanaal voor bijvoorbeeld promotionele activiteiten of een promofilm.

Voor het zichtbaar maken van het IP signaal op de TV is de settop box noodzakelijk. De settop-box decodeert het signaal naar HDMI of een A/V signaal.

De settop-box is in diverse varianten te verkrijgen. Varierend van een eenvoudige "zapper" tot een geavanceerde box op basis van Android besturing. Daarnaast zijn ook speciale hospitality settop-boxen leverbaar die achter op de televisie gemonteerd kunnen worden.

Elektronische Programma Gids

In combinatie met het RTV-signaal is de levering van een EPG data (Elektronische Programma Gids) mogelijk. DE EPG data kan uitsluitend geleverd worden indien er sprake is van een IP-in en IP-out oplossing. De EPG data wordt naast het IP signaal aangeboden middels een "ruwe" XML file. Dit bestand staat op een centrale KPN server in het KPN netwerk.

De system integrator van de klant dient deze XML file met  de EPG-data te berwerken zodat deze bruibaar en zichtbaar wordt in de gekozen TV-oplossing. Hiervoor bieden wij geen ondersteuning.

IP streams

TV signaal

Het TV signaal wordt aangeleverd op basis van MPEG4 codering op basis van IP Multicast UDP met een contstante bitrate. Het TV signaal bevat eveneens teletekst informatie.

Radio signaal

Het radio signaal wordt aangeleverd op basis van MPEG2 TS in MPEG1 layer2 codering. Het radio signaal bevat RDS informatie.

Remote beheer

Wanneer een headend wordt geleverd is remote toegang verplicht. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een VPN verbinding voor remote beheer. Op deze manier is het mogelijk om de managementserver op afstand te monitoren en configureren indien nodig.

Content rechten

Met betrekking tot de rechten voor  openbaarmaking dient de contractant zelf de rechten van de in het pakket opgenomen content te borgen. Buma, Sena en Videma zijn de organisaties die in Nederland gezamenlijk deze licenties uitgeven. Veel ziekenhuizen en zorginstellingen hebben reeds collectief afspraken via de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Voor vertoning van content in openbare ruimtes zoals bars en cafe's zijn voor betaalkanalen, zoals van Fox Sports, aanvullende licenties noodzakelijk om Public Viewing legaal te maken.

Marktpartijen

Op dit moment wordt de markt voor zakelijk tv beheerst door CanalDigitaal en Ziggo. KPN is een redelijke nieuwkomer op deze markt, maar heeft een interessante propositie op het gebied van IPTV en is bezig om marktaandeel te veroveren op de traditionele aanbieders. Dit heeft vooral te maken met het gebruiksgemak van IP TV van KPN., het stabiele signaal, de kwaliteit van de SD zenders en het ruime aanbod van HD zenders.

Advies nodig?

De consultants van IP Visie geven u graag advies over Zakelijk Televisie met bijbehorende producten.

076 - 5 331 331
info@ipvisie.com