+31 76 - 5331331
Terminologie

Terminologie

De wereld van Zakelijk Glasvezel is een wereld vol onbekende termen voor veel mensen. Hieronder leggen we aantal termen uit die veelvuldig voorkomen als het gaat om zakelijke glasvezelverbindingen en diensten die geleverd kunnen worden.

Glasvezel access

De glasvezel access is het fysieke toegangspunt tot het netwerk van de provider. Voor het fysieke toegangspunt worden twee termen veelvuldig gebruikt, en betekenen hetzelfde: glasvezel switch en glasvezel access. De glasvezel access is opgebouwd uit twee componenten: Ethernet Switch (ook wel glasvezel switch genoemd) en een glasvezellade. Een glasvezel access is noodzakelijk om gebruik te kunnen maken van een zakelijke glasvezelverbinding.

Drager

Met internetverbinding wordt doorgaans de volledige verbinding bedoelt die men afneemt. In werkelijkheid bestaat een internetverbinding uit twee compontenten: de dienst (internet) en een drager (bijv. koper of glasvezel). Voor Zakelijk Internet kan gekozen worden uit verschillende 'verbindingen' namelijk: adsl/vdsl, straalzender, glasvezel en Ethernet over Koper.

Carrier v.s. provider

Een carrier en provider betekenen niet hetzelfde, desondanks worden alle telecompartijen vaak een provider genoemd, terwijl er soms carrier bedoelt wordt. Het wezenlijke verschil is dat een carrier een eigen netwerk beheert en een provider diensten levert. Het leveren van diensten kan over het eigen netwerk of over het netwerk van andere partijen.

Symmetrisch

Symmetrisch wil zeggen dat de upload en download snelheid van een verbinding gelijk zijn aan elkaar. Glasvezelverbindingen zijn altijd symmetrisch. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ADSL verbindingen, waarbij de uploadsnelheid vele malen lager is dan de downloadsnelheid. Symmetrische verbindingen worden geleverd over Zakelijk Glasvezel en Ethernet over Koper.

Overboeking

Overboeking betekent dat de capaciteit van een internetverbinding in het corenetwerk van de provider gedeeld wordt met meerdere gebruikers, waardoor de maximale capaciteit van de verbinding niet gegarandeerd is. Vaak worden termen gebruikt als Basic, Premium en Best Effort. Of overboekingsfactoren als 1:1, 1:5 of 1:N. Uitsluitend in het geval van non-overbooked verbindingen is de capaciteit voor 100% gegarandeerd.

Packet Loss

Packet Loss is letterlijk het verlies van datapakketjes binnen een IP netwerk. Het IP-protocol is zo ingericht dat bij verlies van datapakketten tussen beginpunt en eindbestemming, de verloren datapakketten (Packet Loss), opnieuw worden verzonden. Zo komt het totale bericht toch intact aan. De hoeveelheid Packet Loss is een maatstaf voor de kwaliteit van een internetverbinding. Wanneer er veel Packet loss optreedt neemt de performance van een verbinding af en wordt deze als traag ervaren. Bij een groot percentage Packet loss is er niet of nauwelijks verkeer mogelijk. Het Zakelijk Internet-netwerk is zodanig ontworpen dat Packet Loss minimaal is.

Traffic Shaping

Traffic Shaping is een techniek die er voor zorgt dat er op piekmomenten geen verkeer wordt weggegooid door de router, maar kort wordt vastgehouden om na afloop van de piek alsnog afgeleverd te kunnen worden.

Het kan voorkomen dat internetverbindingen op piekmomenten meer verkeer te verwerken krijgen dan u aan bandbreedte heeft afgenomen. Dit kan zowel in de upload als in de download voorkomen. IP Visie past Traffic Shaping standaard toe in haar internetnetwerk om de performance van uw downstream internetverkeer te optimaliseren. Voor de upstream adviseert IP Visie om Traffic Shaping op uw eigen internetrouter te configureren. Bij Managed Routers verzorgt IP Visie de configuratie in de router.