IP adressen

IP adressen

IP Visie levert standaard 4 IPv4 adressen bij uw glasvezelverbinding. Daarbij heeft u één adres vrij om zelf naar eigen inzicht te gebruiken.  Het is ook mogelijk om met 4 IP adressen, meer dan 4 computers aan te sluiten, doordat u een NAT instelt op uw router en daarbij met een onbeperkt aantal computers kan communiceren met het internet. Het is belangrijk om te weten dat de broadcast en netwerk adres (eerste en laatste IP adres uit de reeks) niet te gebruiken zijn. Het tweede adres uit de reeks wordt gebruikt voor de router en is de default gateway. Het resterende adres is vrij te gebruiken naar eigen inzicht. 

Het is ook mogelijk om achteraf (nadat de verbinding is opgeleverd) nog extra IP adressen aan te vragen. Uitbreiding vindt steeds plaats met blokjes van 8 externe IPv4 adressen. De IP adressen zullen in dit geval niet aansluitend zijn. De extra IP adressen worden tegen een maandelijkse meerprijs geleverd uitsluitend op voorwaarde van RIPE accordering (dit vanwege de schaarste van IPv4 adressen).

Ook Corporate Internet van IP Visie wordt standaard geleverd met 4 vaste externe IPv4 adressen. Bij de eerste levering is het mogelijk om 8, 16, 32 of meer IP-adressen aan te vragen. U dient duidelijk aan te geven door middel van het invullen van een motivatieformulier waarvoor u de extra IP adressen wil gaan gebruiken. IP Visie levert de IP adressen en blijft eigenaar. U heeft de IP adressen als het ware in bruikleen tot het einde van het contract. Wanneer u bijvoorbeeld besluit om van provider te wisselen, is het mogelijk om uw IP adressen te behouden. IP adressen blijven echter nog altijd in eigendom van een provider en vormen onderdeel van grote reeksen.

Er zijn wel twee uitzonderingen; Wanneer u bijvoorbeeld beschikt over een eigen private IP reeks en wanneer u bij dezelfde provider blijft en kiest voor een andere verbinding op een andere locatie bij dezelfde provider. In alle andere gevallen blijven IP adressen eigendom van de huidige provider en is het dus niet mogelijk om deze te behouden.

Helaas is het niet mogelijk om Private  IP adressen te gebruiken aan de LAN-zijde niet mogelijk. IP Visie gebruikt een standaard configuratie in de router waarbij de publieke IP-adressen automatisch toegekend worden aan uw router. Daarom adviseert IP Visie u aan om de LAN-zijde een firewall te plaatsen. In de configuratie van de firewall kunt u een IP-adres instellen uit de aan u toegekende IP reeks (publiek). Achter de firewall kunt u wel uw eigen (private) IP adressen gebruiken.