VDSL Bonding

VDSL Bonding

VDSL bonding is een techniek waarbij 2 standaard VDSL2 lijnen worden gecombineerd tot 1 verbinding. Op deze manier kunnen Internet Service providers over het netwerk van KPN hogere snelheden leveren over bestaande koperlijnen, simpelweg door twee koperaderparen te gebruiken (SDF Pair Bonding). Of ze kunnen over langere afstanden leveren op adressen waar zonder Bonded VDSL techniek geen internet te leveren was.

VDSL Bonding of Vectored VDSL Bonding wordt geleverd op 1 IS/RA punt. Het fysieke koppelvlak is 2 maal RJ-11.

De meeste DSL aansluitingen in Nederland zijn voorzien van een dubbele aansluiting op het DSL netwerk en zijn dus geschikt voor bonding.

Voor Bonded VDSL op basis van vectoring geldt dat alle aangesloten CPE's in een vectoring gebied moeten voldoen aan de VDSL Vectoring standaard en zij mogen daarbij andere aansluitingen niet negatief beïnvloeden. CPE's met specifieke firmware en configuraties waar dat van bekend is, worden door de WBA dienst gepoliced in het VDSL spectrum tot 2.2 Mhz.

Traditionele telefonie

Bonded VDSL wordt niet geleverd in combinatie met traditionele telefonie op één koperlijn (PSTN en ISDN). Dit houdt in dat u geen gebruik kunt maken van een splitter en een telefoniedienst op deze lijn (non linesharing).

Non Linesharing

DSL infrastructuur worden door DSL providers gemaakt op basis van linesharing dan wel non linesharing, voor het gebruik van de koperlijnen om DSL verbindingen over te leveren. Het kopernetwerk in Nederland is aangelegd door één van de grootste providers in Nederland, KPN. Het is toegestaan voor KPN om in Nederland aan alle DSL aanbieders kosten in rekening te brengen voor het gebruiken van de koperlijnen waarover de DSL verbinding loopt. Dit noemen ze de non linesharing toeslag. Deze toeslag wordt enkel in rekening gebracht, indien er over de lijn van KPN geen dienst meer loopt die door KPN geleverd wordt aan de klant. Dit komt omdat alle diensten bij andere aanbieders ondergebracht zijn door de klant.