DSL verbindingen

DSL verbindingen

DSL (Digital Subscriber Line) verbindingen zijn een uitstekend alternatief voor wanneer bedrijven niet aangesloten kunnen of willen worden op een glasvezelverbinding. Alle soorten DSL verbindingen lopen over een bestaand telefoonverbinding, wat zelf uit koperdraden bestaat. De koperdraden hebben een frequentiebereik, ook wel genaamd bandbreedte. VDSL en ADSL verbindingen, gebruiken enkel het ongebruikte deel van de bandbreedte die ze gebruiken voor het verzenden van de digitale gegevens. De twee varianten van een DSL verbindingen worden hieronder gedetailleerd omschreven.

ADSL

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een digitale verbinding waarbij het downloaden van data sneller gaat dan het uploaden. Met ADSL gebruik je je telefoonlijn om informatie over het internet te sturen en te ontvangen. Voor ADSL heb je dus een telefoonaansluiting nodig. Zo is het ook mogelijk om verschillende datapakketten te versturen over één telefoonlijn. Met datapakketten wordt er bedoeld om bijvoorbeeld een website te bekijken. Er kan een splitter ingezet worden om de verschillende signalen goed uit elkaar halen, zodat de verschillende frequenties goed gescheiden blijven

VDSL

VDSL (Very High Bitrate Digital Subscriber Line) is een  opvolger van de ADSL verbinding. Met een VDSL verbinding heb je de mogelijkheid om meer en sneller gegevens te versturen en te ontvangen. Daarbij biedt het de mogelijkheid voor het ontvangen van een digitale televisie. Een upgrade van een VDSL verbinding is VDSL2 (Very High Speed Digitale Subscriber Line 2). Deze upgrade maakt gebruik van de meest geavanceerde technieken en maakt maximum snelheden tot 100 Mbit/s mogelijk. VDSL2 is een moderne variant van de DSL verbinding, die grotere data overdrachten mogelijk maakt, de zogenaamde Triple Play diensten. Triple Play diensten, maken het mogelijk om HDTV, spraak en data samen te brengen.