Aanvragen SIP Trunk

Aanvragen SIP Trunk

De manier van bellen is in de afgelopen jaren in een razendsnel tempo veranderd. Tot op heden wordt er nog veel gebruik gemaakt van traditionele lijnen zoals ISDN15, ISDN 20 en ISDN 30 of PSTN en tot september 2019 was het mogelijk gebruik te maken van ISDN 1/ISDN 2. Voor de eerst genoemde lijnen heeft KPN ook het einde aangekondigd. Voor veel organisaties zal er nog een transitie moeten komen van traditionele lijnen naar alternatieven zoals SIP Trunk. 

Kenmerken telefoonlijnen

  • ISDN 1 en ISDN 2 zijn reeds uitgefaseerd door KPN
  • ISDN 15, ISDN 20 en ISDN 30 worden op korte termijn uitgefaseerd
  • SIP Trunk is een telefoonlijn, dat bellen mogelijk maakt over het IP-protocol

Aanvraagproces SIP Trunk

Het aanvraagproces van een SIP Trunk kan snel verlopen. Dit is geheel afhankelijk van uw wensen omtrent de mogelijkheden voor telefonie. De wijze waarop u de SIP Trunk wil gebruiken (aansluiten) is dan ook het belangrijkste om te weten alvorens een aanvraag daadwerkelijk geplaatst kan worden.

Optie 1: u blijft gebruik maken van een eigen telefooncentrale

Op het moment dat u zelf over een telefooncentrale beschikt en deze wil behouden, is dat in veel gevallen een mogelijkheid. De telefooncentrale dient tenminste SIP te ondersteunen. Om dit te onderzoeken is het belangrijk om bij de aanvraag het exacte merk, type en model te weten. Op basis daarvan zal de consultant van IP Visie de mogelijkheid onderzoeken.

Optie 2: u besteedt de telefooncentrale uit aan een derde

U kunt de installatie van een telefooncentrale ook volledig uit besteden aan een andere partij, bijvoorbeeld uw automatiseerder. IP Visie levert dan enkel een SIP Trunk en handelt de beltarieven met u af. Hierbij is het belangrijk, net als bij optie 1 dat de telefooncentrale SIP ondersteund.

 

Optie 3: u kiest voor Hosted Telefonie van IP Visie

De derde optie is om de volledige installatie van een telefonie-omgeving uit te besteden aan IP Visie. IP Visie verzorgt dan een Hosted Telefonie omgeving op basis van 3CX of Swyx. De SIP Trunk maakt in dat geval onderdeel uit van de aanvraag en offerte voor Hosted Telefonie.

 

Nadat duidelijk is hoe u de SIP Trunk wilt aansluiten, kan de juiste SIP Trunk worden aangeboden. dit betreft altijd een unmanaged of managed SIP Trunk.

 

Managed SIP Trunk

De Managed SIP Trunk kan enkel geleverd worden wanneer u gaat bellen over een internetverbinding van IP Visie. Het maakt hierbij niet uit welke partij telefonie levert. In geval van een zakelijke glasvezelaansluiting bestaat de Managed SIP Trunk uit een separate VLAN (internet) voor telefonie inclusief IP-adressen en een router.

 

Unmanaged SIP Trunk

IP Visie levert een Unmanaged SIP Trunk of simpelweg een 'SIP Trunk' in geval u wilt kunnen bellen via het IP Visie platform of Hosted Telefonie afneemt, maar geen verbinding van IP Visie. Houdt er bij Voice over IP rekening mee dat uw spraakkwaliteit bij voorkeur over een andere verbinding dan uw internetverkeer verloopt.

U ontvangt een offerte

Wanneer duidelijk is op welke wijze u de SIP Trunk wilt gaan aansluiten is het mogelijk om een offerte op te stellen. U zult deze per e-mail ontvangen van de consultant van IP Visie. Bij akkoord retourneert u de offerte voorzien van een handtekening waarna de aanvraag verwerkt zal worden.