Van WAN naar SD-WAN

Van WAN naar SD-WAN

Het Wide Area Network (WAN) verandert. Steeds meer bedrijven maken gebruik van Cloudtoepassingen of virtualisatietechnologieën. Een SD-WAN speelt in op deze veranderingen door verkeer op een slimmere manier over het WAN te transporteren. Hierdoor biedt een SD-WAN een uitstekende oplossing voor bedrijven die hun WAN-architectuur klaar willen maken voor de toekomst

De limieten van de huidige WAN-technologie

Veel WAN-netwerken bestaan uit een hub-and-spoke architectuur waarin met behulp van MPLS-verbindingen nevenvestigingen worden verbonden met een hoofdvestiging of datacenter. Hierdoor kunnen vestigingen onderling gegevens uitwisselen of toegang krijgen tot centraal geïnstalleerde bedrijfsapplicaties. Bedrijven kiezen er echter steeds vaker voor om hun bedrijfsapplicaties niet meer zelf te beheren, maar deze vanuit de Cloud of als Software-as-a-Service pakket af te nemen. Het gebruik van deze cloudapplicaties zorgt voor een enorme verkeerstoename tussen locaties, gebruikers, datacenters en het internet. Ondanks dat MPLS-verbindingen veel zekerheid bieden wat betreft betrouwbaarheid en prestaties kan deze WAN-technologie onvoldoende meegaan met deze nieuwe ontwikkelingen. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is dat met MPLS-verbindingen backhauling van al het dataverkeer plaatsvindt. Dit betekent dat verkeer vanaf het internet of de Cloud eerst naar het datacenter of de hoofdvestiging gaat voordat het bij de eindbestemming aankomt. Dit zorgt voor kleine vertragingen, wat met name bij real-time dataverkeer voor problemen zorgt.

SD-WAN met toegang tot de Cloud

Een "traditioneel" WAN-netwerk op basis van MPLS

SD-WAN biedt dé oplossing

SD-WAN is een op software gebaseerde netwerktechnologie om WAN-netwerken te beheren en biedt goede oplossingen voor de beperkingen waar de huidige WAN-technologieën op basis van MPLS tegenaan lopen. In een SD-WAN worden de beheerfunctionaliteiten gescheiden van de fysieke netwerkapparaten. Hierdoor is het mogelijk om het gehele WAN via een beveiligd beheerportaal te beheren. Een groot voordeel van een SD-WAN is dat voor ieder type verkeer eenvoudig de minimale prestatienormen kunnen worden gedefinieerd. Op basis hiervan en aan de hand van de netwerkprestaties bepaalt het SD-WAN automatisch over welke verbinding verkeer het beste verstuurd kan worden. Hierdoor heeft u de garantie dat al uw bedrijfskritisch netwerkverkeer met de hoogste prioriteit wordt behandeld. Om een SD-WAN te kunnen gebruiken is het niet nodig om uw bestaande WAN-infrastructuur te wijzigen. Een SD-WAN kan op vrijwel alle typen verbindingen ingezet worden. Hiermee biedt een SD-WAN uw organisatie alle flexibiliteit die nodig is om optimaal van de Cloud gebruik te kunnen maken.

SD-WAN met toegang tot de Cloud

Een SD-WAN met toegang tot de Cloud

Verschillen tussen MPLS & SD-WAN

Een van de grootste verschillen tussen een WAN op basis van MPLS en een SD-WAN is dat het met een SD-WAN mogelijk is om het gehele netwerk centraal te beheren. Maar er zijn meer verschillen tussen MPLS en SD-WAN. In het onderstaande overzicht ziet u de belangrijkste verschillen tussen beide technologieën.

MPLS SD-WAN
Netwerkconfiguraties en wijzigingen dienen per netwerkapparaat uitgevoerd te worden. Dit gebeurt vaak volgens vaste sjablonen. Het gehele WAN kan centraal beheerd worden via een beveiligd beheerportaal.
Afhankelijk van de verbindingsstatus (up/down) wordt er een signaal afgegeven voor een automatische failover. De prestaties van het netwerk worden continu gemonitord en afhankelijk van deze prestaties en het netwerkbeleid wordt volledig dynamisch bepaald over welke route verkeer het beste getransporteerd kan worden.
Het aanleggen van operationeel krijgen van nieuwe verbindingen is tijdrovend en kostbaar. Bovendien maken deze verbindingen het WAN ook complexer. Met een SD-WAN wordt in feite een virtueel netwerk bovenop het fysieke netwerk gecreëerd. Hierdoor kunnen nieuwe verbindingen eenvoudiger, sneller en tegen lagere kosten gerealiseerd worden.
De prestaties en betrouwbaarheid van iedere verbinding zijn afhankelijk van Service Level Agreements Per verbinding kunnen de minimale kwaliteitsnormen voor ieder verkeerstype worden gedefinieerd.
Er vindt backhauling van al het netwerkverkeer plaats, dus ook van dataverkeer dat van de Cloud afkomstig is. Hierdoor ontstaan kleine vertragingen waardoor (Cloud)applicaties minder goed kunnen presteren. Er vindt geen backhauling van het verkeer plaats. Vestigingen hebben directe toegang tot Clouddiensten. Afhankelijk van het netwerkbeleid wordt in een SD-WAN verkeer vanuit de Cloud met de hoogste prioriteit behandeld.