+31 76 - 5331331

SD-WAN

sd-wan

Het huidige WAN (wide area network) zoals de meeste bedrijven dit kennen is bedoelt om bedrijfslocaties te verbinden om medewerkers te voorzien van centraal geïnstalleerde applicaties en data. Vandaag de dag worden niet alle applicaties door het bedrijf zelf gehost, maar wordt er gebruik gemaakt van cloud applicaties, gehost door ontwikkelaars in datacenters. Het gebruik van cloud applicaties blijft explosief toenemen en daarmee ook de vraag naar bandbreedte. Dit vraagt om nieuwe, passende oplossingen om het dataverkeer te kunnen managen.

Software-Defined Wide-Area Network

Een Software-Defined Wide-Area Network, ofwel SD-WAN, is een nieuwe techniek voor WAN-netwerken. Met een SD-WAN is het mogelijk om de huidige WAN-netwerken slimmer en flexibeler te maken. Een SD-WAN is op software gebaseerd en is hierdoor in feite een virtuele WAN-architectuur. SD-WAN beschikt over een centrale beheerfunctionaliteit waardoor netwerkbeheerders configuraties en toegangsbeleid centraal kunnen beheren en ook eenvoudig voor alle locaties kunnen toepassen. Hierdoor is het niet langer noodzakelijk om iedere WAN-verbinding individueel te beheren, wat niet alleen veel tijd kan besparen maar ook de kans op fouten drastisch vermindert. Daarnaast zorgt deze centrale beheerfunctionaliteit ervoor dat gegevens veilig en op een "intelligente" manier over het WAN-netwerk worden geleid wat een aantal voordelen biedt:

  • Betere prestaties van applicaties en daardoor een betere gebruikerservaring
  • Een toename van de productiviteit van uw organisatie
  • Een vermindering van de beheerkosten voor uw IT-afdeling

Digitale evolutie

Tegenwoordig dienen (nieuwe) applicaties steeds sneller in gebruik te worden genomen, altijd en op ieder apparaat beschikbaar te zijn voor gebruikers en het liefst ook zo snel mogelijk op iedere bedrijfsvestiging uitgerold te worden. De huidige WAN-technologie op basis van MPLS is vooral bedoeld om bedrijfsvestigingen met elkaar te verbinden en om iedere vestiging te voorzien van centraal geïnstalleerde applicaties- en bedrijfsdata. Alleen worden applicaties vandaag de dag steeds minder door het bedrijf zelf beheerd, maar wordt er steeds meer gebruik gemaakt van Cloud-applicaties die geïnstalleerd en beheerd worden door externe partijen. Deze Cloud-applicaties zorgen ervoor dat organisaties van vrijwel alle sectoren hun bedrijfsstrategieën moeten veranderen om ervoor te zorgen dat werknemers altijd beschikken over een veilige, snelle en vooral continue beschikbaarheid van bedrijfsapplicaties. Het huidige WAN kan deze digitale evolutie in haar eentje niet aan.

De grenzen van het huidige WAN

De huidige WAN-technologieën lopen tegen grenzen aan doordat deze technieken niet zijn geoptimaliseerd voor de veeleisendheid van de Cloud. Traditionele WAN-netwerken die werken op basis van MPLS versturen netwerkpakketjes via een vooraf ingesteld pad over het netwerk heen, vaak gebeurt dit aan de hand van de snelst beschikbare route. Daarnaast maken traditionele WAN-netwerken gebruik van backhauling van al het netwerkverkeer, dus ook het verkeer dat van de Cloud komt of voor de Cloud bedoeld is. Hiermee wordt bedoeld dat netwerkverkeer van een bedrijfsvestiging eerst naar een hub of datacenter wordt verstuurd voordat het op de eindbestemming aankomt. Dit zorgt voor vertraging en juist deze vertraging vormt een belangrijk probleem bij het gebruik van Cloud-applicaties. Deze vertraging zorgt voor prestatieproblemen wat een negatieve impact heeft op de gebruikerservaring en kan leiden tot een verminderde productiviteit.

Nieuwe uitdagingen

Met de komst van steeds meer Cloud-applicaties komen bedrijven voor nieuwe uitdagingen te staan. Deze uitdagingen bestaan uit het ervoor zorgen dat de huidige netwerkprestaties kunnen worden verbeterd zonder hoge kosten te maken, het continu upgraden van netwerkhardware en het telkens veel tijd kwijt zijn aan het opnieuw configureren van het netwerk. Daarnaast kunnen bedrijven vandaag de dag door downtime in het netwerk, niet alleen financiele schade leiden, maar ook reputatieschade oplopen waardoor het des te belangrijker wordt dat bedrijven beschikken over ICT- en netwerkoplossingen die altijd beschikbaar zijn. SD-WAN biedt een oplossing voor deze vraagstukken- en problemen.

SD-WAN als vervanging van het WAN

SD-WAN wordt door steeds meer organisaties gebruikt en zal op termijn het WAN op basis van MPLS, zoals men dat nu kent, deels vervangen. Met SD-WAN is het mogelijk om realtime het netwerk te managen en daar waar nodig ad hoc wijzigingen door te voeren, als er meer of minder capaciteit nodig is.

Koppel uw netwerk aan een datacenter

U kunt het design van uw netwerk op verschillende manieren realiseren. U kunt uw locaties koppelen in een E-VPN of IP-VPN. Vervolgens kunt u ervoor kiezen om elke locatie te voorzien van internet, of het verkeer naar één locatie te leiden en vanaf daar gebruik te maken van het internet. Voor cloud applicaties kunt u gebruik maken van het openbare internet of speciale routes met end-to-end garanties middels Cloud Connect. U kunt er voor kiezen om één of meerdere locaties direct te verbinden met één of meerdere datacenters.


De consultants van IP Visie geven u graag advies. Heeft u interesse in deze dienst of wenst u enkel informatie? Neem contact met ons op.

076 - 5 331 331
support@ipvisie.com

De consultants van IP Visie geven u graag advies over SD-WAN.

076 - 5 331 331
support@ipvisie.com