+31 76 - 5331331
Kan ik gebruik maken van dezelfde publieke IP adressen als ik twee internet verbindingen afneem van twee verschillende Internet Service Providers?
Glasvezel postcodecheck

Kan ik gebruik maken van dezelfde publieke IP adressen als ik twee internet verbindingen afneem van twee verschillende Internet Service Providers?

In sommige gevallen is het mogelijk om gebruik te maken van dezelfde, externe IP-adressen, als u gebruik maakt van twee verbindingen bij twee verschillende internet providers. Houdt er rekening mee dat dit in de meeste gevallen niet mogelijk is.

Verschil tussen een provider en carrier

Tussen een provider en carrier bestaat een groot verschil, ondanks dat de meeste mensen hier toch hetzelfde mee bedoelen. Een carrier is een partij die een eigen netwerk heeft en deze beheert. De carrier stelt netwerk beschikbaar aan partijen die diensten leveren, dit worden providers genoemd. In veel gevallen is een carrier óók provider. Heeft u een contract met bijvoorbeeld KPN of Ziggo, zijn zij in veel gevallen zowel de carrier als de provider. Heeft u een contract met IP Visie, dan is IP Visie vaak de provider die gebruik maakt van het netwerk van bijvoorbeeld KPN, Eurofiber, Ziggo of Tele2.

Gebruik maken van dezelfde IP-adressen op twee verbindingen

Optie 1: U neemt een verbinding af bij bijvoorbeeld KPN en een verbinding bij IP Visie

Wanneer u twee verbindingen heeft waarbij u één van de twee onder contract heeft bij IP Visie en de ander onder contract bij een andere provider, bijvoorbeeld KPN, is het niet mogelijk om dezelfde IP-adressen te gebruiken op beide verbindingen. Beide verbindingen moeten onder beheer zijn van één internet service provider. Het is wel mogelijk dat IP Visie diensten aanbied over het netwerk van KPN.

Optie 2: U neemt twee verbindingen af bij IP Visie over twee verschillende infrastructuren

Op het moment dat u twee verbindingen bij IP Visie afneemt, bijvoorbeeld één over de infrastructuur van KPN en de tweede over de infrastructuur van Eurofiber, is het mogelijk om met behulp van BGP dezelfde IP-adressen te gebruiken voor beide verbindingen. Bij een verstoring van de primaire verbinding wijzgen uw adressen naar de buitenwereld niet.

Optie 3: U heeft een eigen IP-reeks in beheer

Heeft u eigen IP-adressen (Provider Independent IP Addresses) in beheer, dan kunt u deze altijd gebruiken, mits het minimaal een /24 prefix is, de betreffende provider(s) uw IP-adressen willen adverteren en failover functionaliteit juist geconfigureerd wordt. U kunt dit zelf verzorgen of laten verzorgen door IP Visie. IP Visie adviseert u gebruik te maken van een managed firewall of een cluster van firewalls.

Vragen over het gebruik van IP-adressen

Heeft u toch nog vragen over het gebruik van externe IP-adressen bij een redundante verbinding, neem dan gerust contact op met één van onze consultants. 


Onze consultants geven u graag advies over onze verbindingen met aanvullende diensten.

076 - 5 331 331
support@ipvisie.com

Bel mij terug