+31 76 - 5331331
Technische begrippen Private Line

Technische begrippen Private Line

Private Line kent termen en begrippen die voor veel mensen onbekend zijn. Op deze pagina leggen wij een aantal begrippen uit die veelvuldig gebruikt worden als het gaat om Private Lines en de diensten die daarbij geleverd kunnen worden.


Zoek een term op beginletter:

C

CPE

CPE staat voor Customer Premises Equipment en is een ethernet switch die samen met de glasvezelverbinding de glasvezel access vormt. Alle apparatuur die nodig is om diensten zoals internet over de glasvezelverbinding te leveren worden aan de CPE gekoppeld. Hierdoor vormt de CPE een belangrijk koppelstuk om diensten over een glasvezelverbinding aan de klant te kunnen leveren.

CWDM

CWDM staat voor Conventional/Coarse Wavelength Division Multiplexing en is het verzenden van data via verschillende golflengten over een glasevzelkabel. Het is hierdoor mogelijk om een verbinding in meerdere verbindingen op te splitsen die allemaal over een eigen bandbreedte beschikken.

D

DWDM

DWDM staat voor Dense Wavelength Division Multiplexing. Bij DWDM zijn de golflengten preciezer waardoor er een hogere kwaliteit geleverd kan worden dan met CWDM.

G

GBIC

GBIC staat voor Gigabit Interface Converter en is een standaard voor apparatuur die kan zenden- en ontvangen. GBIC wordt vooral gebruikt in ethernet- en glasvezelnetwerken omdat het met een GBIC mogelijk is om een groot aantal apparaten aan te sluiten op een verbinding.

H

HDPE

HDPE staat voor High Density Poytheen en is een dikke buis die wordt gebruikt om glasvezelkabels te beschermen tegen schade- en verstoringen.

HE

Hoogte eenheden zijn een meetstandaard voor de hoogte van elementen in een rack of patchkast waarin werkende netwerkapparatuur wordt vastgeklikt of vastgeschroefd. Computerapparatuur (die vaak in datacenters geplaatst worden) zijn voor deze standaard gebouwd. Door deze standaardisering is het mogelijk om in een beperkte ruimte grote hoeveelheden apparaten te huisvesten.

O

ODF

ODF staat voor Optical Distribution Frame en is dé plek waar in een centrale of datecenter alle glasvezelverbindingen samenkomen. Een ODF is een kast in centrales met speciale lades waarin tientallen glasvezelkabels kunnen worden geplaatst.

P

Patchkast

Een patchkast is een kast waarin ICT- en telecomapparatuur opgeslagen kan worden. Deze componenten zijn namelijk vrij prijzig en in een patchkast wordt deze apparatuur beschermt tegen schade- en stof. Daarnaast komen in een patchkast alle kabels samen die vervolgens weer verder aangesloten kunnen worden op andere apparatuur zoals een router of switch.

R

Rack

Een rack is een houder waarin servers geplaatst kunnen worden. Aan de servers wordt vaak ene rails bevestigd zodat de server gemakkelijk in het rack geschoven kan worden. Racks hebben vaak een standaardhoogte zodat het mogelijk is om veel servers in een kleine ruimte op te hangen.

S

SC/APC

De Subscriber Connector/Angled Physical Contact is vrijwel dezelfde connector als de SC/PC. Het belangrijkste verschil tussen deze connectoren is dat er aan het uiteinde van de SC/APC een schuine snede is gemaakt wat ervoor zorgt dat reflecties aan het einde van de glasvezelkabel niet teruggekaatst worden. Hierdoor is er tijdens de overdracht van gegevens geen ruisgeluid te horen.

SC/PC

De Subscriber Connector/Physical Contact connector is een van de meest gebruikte connectoren om netwerkapparatuur aan de uiteinden van de glasvezelkabel aan te sluiten.

Servicelevel

Het service level is het afgesproken kwaliteitsniveau van diensten en/of producten die worden geleverd.

SFP

SFP staat voor Small Form-factor Pluggable Transceiver en wordt vaak gebruikt om netwerkapparatuur flexibel in te kunnen zetten. Hiervoor dient de netwerkapparatuur over een SFP-module te beschikken die voor verschillende afstanden gebruikt kan worden.

Site survey

Een site survey is een inspectie van de locatie waarop een project uitgevoerd gaat worden. Met een site survey kan informatie worden verzameld om een (voorlopig) ontwerp op te stellen of om alle uit te voeren taken te inventariseren.

T

Transceiver

Een transceiver is een apparaat waarmee het mogelijk is om informatie zowel te verzenden als te ontvangen.