Wat is hacking?

Wat is hacking?

Hacking is vergelijkbaar met het inbreken in uw huis of bedrijfspand; men krijgt ongeautoriseerd toegang tot uw computer of netwerk. Hackers maken gebruik van virussen, phising, cyberaanvallen, lekken in software en zwakke wachtwoorden om toegang te krijgen tot uw netwerk en/of data. Er bestaan verschillende vormen van hacking.

Vormen van hacking

Er bestaan verschillende vormen van hacking. Elke vorm heeft als doel een computersysteem binnen te komen, maar niet elke vorm heeft als doel u negatief te beïnvloeden. We praten over simpelweg 'hacken' of 'onethisch hacken' en 'ethisch hacken'.

Onethisch hacken

Hacken of onethisch hacken heeft altijd als doel u nadelig te beïnvloeden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van virussen of zwaktes in systemen. Er kan ook gebruik gemaakt worden van onjuiste instellingen in uw beveiliging of het gebrek aan de juiste beveiligingsmaatregelen. Als iemand uw netwerk binnengedrongen is, is men in staat om bijvoorbeeld trojan horses te installeren om vervolgens extra toegang te verschaffen aan hackers.

Ethisch hacken

Ethisch hacken een vorm waarbij er geen doel is om u nadelig te beïnvloeden. Deze vorm van hacken is bedoelt om lekken in software of andere systemen bloot te leggen. Deze lekken worden dan ook doorgaans met u of met de fabrikant van de betreffende software gedeeld. U kunt ook iemand opdracht geven om uw netwerk proberen te hacken om kwetsbaarheden te lokaliseren.