Wat het is het verschil tussen een IP-VPN en een VPN-verbinding via het internet?

Wat het is het verschil tussen een IP-VPN en een VPN-verbinding via het internet?

Een IP-VPN en een VPN-verbinding via het internet (internet VPN) zijn op veel vlakken hetzelfde maar zijn toch twee verschillende technologieën. Het belangrijkste verschil zit hem in hoe de verbinding tot het netwerk wordt opgebouwd.

Internet VPN

Bij een internet VPN wordt de verbinding opgebouwd via het openbare internet. Om deze verbinding tot stand te brengen wordt er gebruik gemaakt van een openbare gateway. Omdat het internet gebruikt wordt om de verbinding op te zetten is het niet mogelijk om garanties af te geven wat betreft de beschikbaarheid en prestaties van het VPN. Daarnaast is er met een internet VPN ook een verhoogd risico dat onbevoegden inzicht krijgen in uw (gevoelige) bedrijfsgegevens of dat het netwerk onbereikbaar is vanwege een computeraanval. Deze risico's kunnen wel verkleind, maar nooit helemaal weggenomen worden.

IP-VPN

Bij een IP-VPN wordt de verbinding niet via het openbare internet opgebouwd, maar via het core netwerk van IP Visie. Hierbij staat geen enkele bedrijfslocatie in directe verbinding met het internet. De toegang tot het internet vindt plaats via een centraal beveiligde koppeling, waardoor het IP-VPN een extra laag van beveiliging bevat en een stuk veiliger is dan een internet VPN. Omdat al het verkeer via het core netwerk van ons verloopt is het mogelijk om garanties af te geven wat betreft de beschikbaarheid en prestaties van het netwerk. Daarnaast kunnen met behulp van Class of Service en Quality of Service bepaalde applicaties voorrang krijgen binnen het netwerk. Dit is vooral handig voor tijdgevoelige applicaties zoals bijvoorbeeld Voice over IP of videoconferencing.