Kan bij IP-VPN gebruik gemaakt worden van verschillende infrastructuren?

Kan bij IP-VPN gebruik gemaakt worden van verschillende infrastructuren?

Een IP-VPN is een oplossing om meerdere locaties met elkaar te verbinden om als het ware één groot LAN (Local Area Network) te creëren. Elke locatie dient voorzien te zijn van tenminste één WAN verbinding (Wide Area Network) op basis van glasvezel, koper of een straalzender. De diverse infrastructuren kunnen deel uitmaken van hetzelfde IP-VPN.

Gebruik maken van verschillende infrastructuren

Omdat er gebruik gemaakt kan worden van verschillende infrastructuren, kan het soms puzzelen zijn naar de beste oplossing die aansluit op uw wensen en eisen. Elke WAN-verbinding heeft specifieke eigenschappen. Zo komen de eigenschappen van een glasvezelverbinding niet overeen met die van een koperverbinding.

Ethernet over Koper

Ethernet over Koper heeft veel gemeen met een zakelijke glasvezelaansluiting. De bandbreedte is symmetrisch en de beschikbaarheid is hoog. Het grote verschil is dat de maximaal haalbare capaciteit bij een Ethernet over Koper verbinding begrenst is op 20 Mbit/s. Voor een hogere capaciteit is het noodzakelijk om te kiezen voor andere infrastructuur.

Meer over Ethernet over Koper

Zakelijk ADSL of VDSL

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) en VDSL (Very high speed Digital Subscriber Line) worden geleverd over het bestaande kopernetwerk. Bandbreedtes tot 200 Mbit/s zijn haalbaar op basis van VDSL, waarbij de downloadsnelheid altijd vele malen hoger is dan de uploadsnelheid. Bij deze verbindingen wordt vrijwel altijd gesproken over 'best effort', omdat er geen garanties op de te behalen snelheid worden gegeven.

Meer over ADSL/VDSL

Zakelijk Glasvezel

Zakelijk glasvezel is de betrouwbaarste infrastructuur voor het leveren van diensten zoals Zakelijk Internet en IP-VPN. Er zijn bandbreedtes beschikbaar tot 1 Gbit/s (1.000 Mbit/s) en zelfs hoger. De betrouwbaarheid en stabiliteit van deze verbindingen zijn erg hoog en afstand tot een centrale speelt geen rol, in tegenstelling tot bij ADSL en VDSL verbindingen. Diensten op glasvezel zijn zowel overboekt als non-overboekt te verkrijgen.

Meer over Zakelijk Glasvezel

Straalzender

Een straalzender kent grote gelijkenissen met een zakelijke glasvezelaansluiting. Bij deze infrastructuur wordt gebruik gemaakt van radiosignalen en is het overgrote deel van de route niet fysiek. Voor een straalverbinding is altijd een Line of Sight benodigd en afhankelijk van de locatie kan er tot 1 Gbit/s aan bandbreedte worden geleverd.

Meer over Straalzender