Telefoonnummers

Telefoonnummers

Een belangrijk onderdeel van uw telefonie-omgeving zijn uw telefoonnummers. Immers is het niet mogelijk om te bellen zonder telefoonnummers. Het is mogelijk om telefoonnummers te verkrijgen in verschillende blokken of slechts (enkele) losse nummers. Daarnaast bestaan er nog verschillende soorten nummers: gekoppeld aan uw netnummergebied of bedrijfsnummers.

Wat u moet weten over telefoonnummers

  • nummerbehoud is mogelijk, mits uw nummers buiten contract zijn
  • u heeft de keuze uit geografische nummers, servicenummers en bedrijfsnummer
  • telefoonnummers zijn los af te nemen, of een nummerblok van 10, 50 of 100 nummers

Nummerbehoud

Een van de belangrijkste aspecten bij het installeren van een nieuwe telefonie-omgeving of verhuizing is de mogelijkheid om uw telefoonnummer(s) te behouden. In vrijwel de meeste gevallen is dit mogelijk, mits de betreffende nummers buiten contract zijn bij de huidige provider. voor het porteren (verhuizen) van telefoonnummers zijn tenminste de volgende gegevens benodigd:

  • factuur van de huidige provider
  • exacte tenaamstelling van de telefoonnummers
  • of het onderdeel is van een nummerblok en hoe groot dit blok is (10, 100, 1000)

Verschillende soorten telefoonnummers

Er bestaan verschillende soorten telefoonnummers. U bent niet verplicht een bepaald soort af te nemen en te gebruiken en is geheel afhankelijk van uw eigen keuze en wat bij uw bedrijf past. Grofweg bestaan de volgende soorten nummers:

  • Netnummers (gekoppeld aan uw woonplaats)
  • Servicenummers (0900-, 0800-)
  • Bedrijfsnummers (088-)
  • Mobiele nummers (06-, 097-)

Netnummers (geografische nummers)

Vrijwel iedereen maakt gebruik van één of meerdere netnummers. U kunt hierbij denken aan telefoonnummer die beginnen met 010- (Rotterdam), 020- (Amsterdam) en 030- (Utrecht). Wanneer u verhuisd en u blijft binnen hetzelfde netnummergebied, dan kunt u deze nummers behouden.

Servicenummers

Er zijn verschillende soorten servicenummers die elk een eigen doel hebben. U heeft de mogelijkheid tot het aanvragen van 0900- nummers waarvoor u een vast bedrag per gesprek of per minuut vraagt aan de beller. Wilt u dat uw klanten u gratis kunnen bereiken kunt u kiezen voor een 0800- nummer.

Bij 0800- en 0900- nummer is het ook mogelijk te kiezen voor een naam zoals 0900-IPVISIE. U zou dan het nummer 0900-4784743 draaien.

Bedrijfsnummers

De 088- nummerreeksen worden altijd uitgegeven in blokken van minimaal 100 nummers. U beschikt op deze manier standaard over een blok van 100 aaneengesloten nummers. Op deze manier is er indien gewenst snel een nieuw nummer in werking gezet. Bedrijfsnummers worden vaak gekozen door bedrijven met meer organisaties die één algemeen telefoonnummer willen gebruiken naar de buitenwereld.

Mobiele nummers

In Nederland starten mobiele nummers altijd met het kengetal 06- gevolg door 8 cijfers. Voor data-abonnementen was dit ook een lange tijd het geval. Echter raakten de mobiele nummers op en is ervoor gekozen om data-abonnementen te voorzien van een 097- nummer. Het kan zijn dat enkele data-only abonnementen nog een 06-nummer hebben.