+31 76 - 5331331
Verschil tussen particulier en zakelijk glasvezel
Glasvezel postcodecheck

Verschil tussen particulier en zakelijk glasvezel

Tussen een zakelijke en particuliere glasvezelverbinding zijn een aantal belangrijke verschillen. Het meest opvallende verschil is het grote prijsverschil, maar denk ook aan aansluitmogelijkheden, beschikbaarheid, support en dienstenaanbod.

Aansluitingsmogelijkheden glasvezel

Verschillen aansluitmogelijkheden glasvezelGlasvezel voor particulieren is niet overal verkrijgbaar in Nederland. Het is afhankelijk van het feit of uw woonwijk, dorp of buurt is verglaasd door een marktpartij als Reggefiber, Cogas, Caiway of een lokaal initiatief op het gebied van het aanleggen van glasvezel. Over het algemeen geldt dat deze glasvezel initiatieven tot stand gekomen zijn door vraagbundeling. Op het moment dat een bepaalde kritische massa een intentieverklaring heeft getekend zullen al deze panden worden aangesloten op het particuliere glasvezelnetwerk. Bedrijven kunnen overal in Nederland een zakelijke glasvezelaansluiting realiseren op individuele basis. Het is niet noodzakelijk dat er door middel van vraagbundeling een compleet glasvezelnetwerk moet worden aangelegd. Dit maakt het mogelijk om een verbinding aan te vragen zonder dat u afhankelijk bent van uw directe omgeving.

Prijsverschillen

Prijsverschillen particulier en zakelijk glasvezelHetgeen wat direct opvalt als je de glasvezeltarieven van een zakelijk en particuliere glasvezelverbinding vergelijkt, is het grote prijsverschil. Niet alleen voor de eenmalige aansluitkosten, maar ook voor de maandelijkse abonnementskosten. Zakelijk wordt de prijs per maand gesplitst in de huur van de vezel en de diensten die worden afgenomen.

In tegenoverstelling tot een particuliere verbinding wordt een zakelijk glasvezel klant altijd individueel aangesloten op het glasvezelnetwerk. Dit houdt in dat kosten niet verdeeld kan worden over een grote groep klanten zoals wanneer een hele wijk particulier wordt aangesloten.

In het geval van een storing is bij een zakelijke glasvezelaansluiting is de storing oplostijd aanzienlijk korter dan in het particulier segment. Zo kan een particuliere provider tot 2 weken doen over het oplossen van de storing. In vrijwel alle gevallen zal dit sneller opgelost worden dan 2 weken, maar een volle dag uit de lucht voor een zakelijke klant kan funest zijn voor de bedrijfsvoering. Zakelijke klanten zijn in vrijwel alle gevallen afhankelijk van hun connectiviteit naar de buitenwereld, daarom geldt bij een zakelijk glasvezelverbinding in de meeste gevallen een reactie of oplostijd voor storingen van 4 uur tot maximaal 8 uur.

Bij particulieren wordt voornamelijk gewerkt met zogenaamde all-in pakketten voor een vaste prijs per maand. Doordat vrijwel alle klanten hetzelfde pakket hebben kunnen kosten gedrukt worden. Bij een zakelijke glasvezelverbinding kan de klant kiezen uit een veel uitgebreider aanbod van diensten.

Oplevering / afwerking

Verschillen oplevering particulier / zakelijk glasvezelParticulieren worden nooit apart aangesloten. Wanneer het particuliere glasvezelnetwerk wordt uitgebreid wordt dit vrijwel altijd per wijk gelegd en aangesloten. Een glasvezelverbinding aangesloten aan een woning wordt ook wel FTTH (Fiber To The Home) genoemd.  Een glasvezel koppelpunt wordt afgewerkt in de wijkcentrale. Vanuit hier wordt een buis gelegd naar alle inwonende die een verbinding tot de meterkast gerealiseerd wenst.

Bij bedrijven wordt de glasvezelverbinding afgeleverd in de patchkast in de vorm van een glasvezelswitch op basis van ethernet.

Verschillen in diensten

Verschil in diensten over glasvezelZakelijke glasvezel aansluitingen worden voornamelijk gebruikt voor snel internet, bellen en voor het realiseren van VPN-tunnels om bijvoorbeeld nevenvestigingen met elkaar te koppelen. In tegenstelling tot de particuliere markt wordt over zakelijk glasvezel nooit TV geleverd. Dit is voorbehouden aan particuliere glasvezel aansluitingen. Bij een zakelijke verbinding kunt u altijd zelf een uitgebreid dienstenpakket samenstellen en afnemen.

Bij particulieren wordt vaak een alles-in-1 pakket aangeboden, ook bekend als een ‘Triple Play’ dienst. Dat houdt in dat Internet, bellen en TV in één pakket worden geleverd. U bent hier afhankelijk van het dienstenaanbod van een internetprovider.

Fysiek gescheiden netwerken

Fysiek gescheiden glasvezelnetwerkenEen zakelijke glasvezelverbinding wordt gerealiseerd door het aansluiten van uw locatie op het glasvezelnetwerk via het dichtstbijzijnde koppelpunt. Dit houdt in dat aansluiten hierdoor mogelijk is op elke locatie in Nederland. Als zakelijke klant wordt u aangesloten op het zakelijk glasvezelnetwerk, wat een compleet gescheiden netwerk is tegenover het particuliere netwerk.

Zakelijke SLA versus Best effort

Verschil zakelijk glasvezel SLATussen zakelijk en particulier zitten grote verschillen als het gaat om de SLA. Zakelijk wordt vrijwel altijd een beschikbaarheid gegarandeerd van 99,9% of hoger. Voor zakelijke klanten staat over het algemeen een 24x7 service apparaat klaar om storingen zo snel mogelijk op te lossen.

Bij particulieren wordt meestal het begrip “Best Effort” gebruikt. Dit houdt in dat u geen garantie heeft ten aanzien van de geleverde capaciteit, de uptime van de verbinding en een eventuele gegarandeerde hersteltijd bij storingen.