+31 76 - 5331331
Hoe werkt glasvezel?
Glasvezel postcodecheck

Hoe werkt glasvezel?

De techniek achter glasvezel bestaat al een lange tijd maar is hedendaags niet meer weg te denken als informatiedrager. De behoefte naar bandbreedte binnen organisaties blijft groeien en glasvezel vervult deze behoefte perfect. Met hoge bandbreedtes wist glasvezel het communicatielandschap te veroveren. Het vormt de basis van vrijwel alle moderne communicatienetwerken.

De glasvezelkabel

glasvezelkabelIn de basis maakt glasvezel het mogelijk om op een betrouwbare manier informatie te verzenden door laserlicht te sturen door een haar dunne kabel van glas. De glasvezelkabel bestaat uit een aantal verschillende componenten waardoor het signaal zo optimaal mogelijk verstuurd wordt. Het doel hierbij is zo min mogelijk signaalverlies.

In het hart van de glasvezelkabel is het glas te vinden waarvan de kabel zijn naam heeft gekregen. Door deze glazen kern (ook wel core genoemd) wordt het lichtsignaal verstuurd. Om te voorkomen dat het licht de glazen kern kan ontsnappen is de kern gewikkeld in een optisch materiaal (ook wel cladding genoemd). Hierdoor blijft het lichtsignaal kaatsen in de glazen kern totdat deze wordt ontvangen door eindapparatuur.

Om de gehele kabel te beschermen tegen vocht of schade worden de binnenste twee lagen van de kabel voorzien van een plastic coating.

Korte geschiedenis

Met de komst van de laser in 1960 werd al snel duidelijk dat dit perfect in te zetten is om informatie met de snelheid van het licht te kunnen versturen. Omdat het licht in de open lucht werd belemmerd door stofdeeltjes bedachten Elias Snitzer en Will Hicks in 1961 dat de perfecte drager voor dit signaal een draad van helder glas zou zijn.

Voordat glasvezel als inzetbaar transportmedium gebruikt kon worden, diende dit nog wel doorontwikkeld te worden. Bij de eerste tests bleef maar 1% van het verzonden licht over in een kabel van maar 20 meter. Een derde kopstuk bij de ontwikkeling van glasvezel genaamd George Hockham ontdekte dat het gebruikte glas te veel onzuiverheden bevatte. Hij ontwikkelde meerdere methodes voor het zuiveren van glas. Het was pas in 1970 dat de eerste bruikbare glasvezelkabel klaar voor gebruik was.

Glasvezel hedendaags

Glasvezel hedendaagsDe techniek gebruikt bij het produceren van glasvezelkabels is ontzettend verbeterd vergeleken met de eerste glasvezelkabels die in gebruik zijn genomen. Tegenwoordig worden er glasvezelkabels ingezet waarbij 95% van het licht na een kilometer nog over is. Een combinatie van betere kabels en steeds betere lasers zorgde ervoor dat glasvezel de ruggengraat van de moderne communicatie is geworden.

Waar in de vroege 80'er jaren nog enkel belangrijke steden op elke kust waren verbonden met glasvezel, ligt het nu op vrijwel elk bedrijventerrein of industrieterrein. Glasvezel als informatiedrager is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.  Bij het afnemen van Zakelijk Glasvezel wordt u direct aangesloten op het glasvezelnetwerk. U maakt dus niet langer (gedeeltelijk) gebruik van een kopernetwerk waardoor het signaal in alle delen van het traject zijn volle potentie heeft.