Wat is overboeking?
Glasvezel postcodecheck

Wat is overboeking?

Overboeking betekent dat de capaciteit van een internetverbinding gedeeld wordt met meerdere gebruikers, waardoor de maximale capaciteit van de verbinding niet gegarandeerd is. De mate van overboeking wordt bepaald door de overboekingsfactor. Een groot misverstand is dat de overboeking iets te maken zou hebben met de buren. Pas in het core-netwerk van de provider wordt de overboeking toegepast.

Bij glasvezelverbindingen gebruiken we de termen Entry, Basic en Premium. Bij Entry is de overboekingsfactor 1:10, bij Basic is de overboekingsfactor 1:5 en bij Premium is geen sprake van overboeking, waardoor de aanduiding 1:1 wordt gebruikt. In de onderstaande afbeelding wordt het verschil in bandbreedte getoond tussen een Entry, Basic en Premium internetdienst. Bij een Premium verbinding is de minimum capaciteit van de verbinding gelijk aan de maximum capaciteit.

In dit voorbeeld zijn we uitgegaan van een bandbreedte van 10 Mbit/s. De paarse lijn in bovenstaande grafiek geeft de bandbreedte aan die u krijgt van de provider wanneer de lijn 1:10 overboekt is (Entry). Vanwege het feit dat u de capaciteit in het netwerk deelt met 9 andere gebruikers zult u steeds een andere capaciteit ervaren.

De blauwe lijn geeft de bandbreedte aan die u krijgt van de provider wanneer de lijn 1:5 overboekt is (Basic). De gele lijn geeft de bandbreedte aan die u krijgt bij een 1:1 verbinding (Premium). Vanwege het feit dat de lijn niet overboekt (non-overbooked) is heeft u 24 uur per dag de volledige bandbreedte tot uw beschikking.

Advies nodig?

Onze consultants geven u graag advies over onze verbindingen met aanvullende diensten.

076 - 5 331 331
info@ipvisie.com

Bel mij terug