Glasvezel Hilversum
In Hilversum zijn er volop mogelijkheden voor bedrijven om aangesloten te worden op het glasvezel netwerk. Hilversum beschikt over een uitstekende digitale infrastructuur, waardoor voor bedrijven de mogelijkheid ontstaat om vrijwel overal tegen aantrekkelijke condities een snelle internet aansluiting te realiseren.
Mogelijkheden van glasvezel in Hilversum
Hilversum beschikt over twee glasvezel centrales: één aan de Koornstraat en één aan de Lorentzweg. Beide centrales zijn belangrijke knooppunten in het Hilversumse netwerk en zorgen er voor dat vrijwel overal in de gemeente snelle internet verbindingen gerealiseerd kunnen worden, ook in de omgeving van de Oscar Romerolaan, de omgeving van de Larenseweg, de omgeving van het Laapersveld, het Havenkwartier en het Arena Kantorenpark.
MediaGateway in Hilversum
In Hilversum bevind zich aan de Koos Postemalaan 2 de MediaGateway. IP Visie kan alle vormen van connectiviteit leveren in dit datacenter op het MediaPark. Dat kan variëren van internet aansluitingen in het rack, tot Ethernet koppelingen van 1 tot 100 Gbit/s die via de meetme room worden afgeleverd.
Glasvezel op bedrijventerreinen in Hilversum
In Hilversum zijn er diverse bedrijventerreinen. Op nagenoeg al deze terreinen is er een glasvezelnetwerk of zijn de benodigde voorzieningen voor glasvezel aanwezig. Hierdoor ontstaan er voor bedrijven mogelijkheden om tegen aantrekkelijke voorwaarden te beschikken over een razendsnelle internetaansluiting.
Mediapark
Het Mediapark in Hilversum beschikt al sinds 2005 over een eigen glasvezelring. Deze glasvezelring is ontstaan na een initiatief van een groep lokale ondernemers. De eerste ambities voor deze glasvezelring waren niet heel erg hoog, aangezien er werd gezocht naar een snelle onderliggende verbinding voor de Avi-drome vestiging in Hilversum en de Avi-drome-montagesets die bij de Tros gestationeerd waren. Dit was nodig omdat er vaak zeer grote bestanden uitgewisseld moesten worden van wel 50 tot 100 gigabyte. In 2004 had Avi-drome besloten om zelf een glasvezelkabel tussen beide vestigingen aan te leggen vanwege de hoge prijzen bij leveranciers. Deze verbinding toonde aan dat een glasvezelkabel relatief goedkoop aangelegd kon worden, waardoor de vraag ontstond of het niet mogelijk was om dit op een veel grotere schaal te doen. Hiervoor werd er een business-case opgezet waarbij er werd gekeken naar de mogelijkheden van een glasvezelring waarmee alle mediabedrijven in Hilversum verbonden konden worden.
Uit dit initiatief ontstond de bv Glasvezelring Hilversum. Naast dit initiatief waren er nog diverse andere partijen die ook plannen hadden voor de realisatie van een glasvezelring. Alleen zou deze glasvezelring meer bedoeld zijn voor de televisiezenders en niet voor andere mediabedrijven. Glasvezelring Hilversum wilde niet op deze andere partijen wachten, met name omdat vanaf 2005 er sprake begon te komen van "bestandgebaseerd uitzenden". Dit betekent dat uitzendingen niet langer via een videoband, maar vanaf een server in de televisieprogrammering worden ingeregeld. Omdat dit vaak enorme bestanden zijn zou een snelle glasvezelring helpen om dit proces soepel en vooral snel te laten verlopen. Om de glasvezelring succesvol te maken was een aansluiting op het datacenter van het NOB op het mediapark, dat in verbinding staat met glasvezelnetten van Eurofiber, cruciaal. In 2004 werden de benodigde vergunningen aangevraagd. Tevens werd er ook gebruik gemaakt van speciale glasvezelkabels die 432 vezels telden waarmee alle mediabedrijven op het Mediapark op de glasvezelring konden worden aangesloten. Daarnaast werden er ook 4 glasvezelbuizen gegraven zodat het netwerk in de toekomst gemakkelijk uitgebreid kon worden.
Het Mediapark is zowel het start als eindpunt van de glasvezelring. De glasvezelring is 18 kilometer lang en kent maar liefst 50 knooppunten waarop nieuwe bedrijven kunnen worden aangesloten. De glasvezelring van het mediapark is op 2 switches aangesloten die het hart van het netwerk vormen. Omdat het een ring-netwerk betreft, kan zowel linksom als rechtsom verbinding met de switches gemaakt worden. Hierdoor biedt het netwerk op zichzelf al redundantie. Daarnaast bevatten de core-switches van het netwerk ook ingebouwde redundantie, waardoor het netwerk zowel intern als extern redundant is uitgevoerd. Verder wordt het netwerk ook 24 uur per dag beheerd en gemonitord zodat eventuele storingen zo snel als mogelijk verholpen kunnen worden.
Tegenwoordig beschikt het Mediapark in Hilversum over een unieke glasvezelring in Nederland. Dankzij de glasvezelring hoeven aansluitingen vaak maar over enkele meters gegraven te worden, waardoor bedrijven tegen aantrekkelijke voorwaarden kunnen worden aangesloten. Wilt u een zakelijke glasvezelaansluiting op het Mediapark in Hilversum? Dan kunt u hiervoor contact opnemen met een van onze consultants.
Havenkwartier
Bedrijventerrein Havenkwartier beschikt gedeeltelijk over een eigen glasvezelnetwerk. Doordat een aantal bedrijfspanden al beschikken over een glasvezelaansluiting zijn er op het terrein glasvezelvoorzieningen aanwezig. Hierdoor kunnen ook nieuwe aansluitingen relatief gemakkelijk gerealiseerd worden.
Kerkelanden
Op bedrijventerrein Kerkelanden ligt een glasvezelnetwerk. Alle bedrijven die in de straten van het terrein gevestigd zijn hebben de mogelijkheid om tegen gunstige voorwaarden op dit netwerk te worden aangesloten.
Overige locaties in Hilversum
Naast de grootste bedrijventerreinen zijn er op diverse andere locaties ook mogelijkheden voor bedrijven om op het glasvezelnetwerk aangesloten te worden. Bedrijven die op Crailo, Korte Noorderweg, Liebergerweg, Mussenstraat, Oude Amersfoortseweg en Zeverijnstraat gevestigd zijn kunnen ook op het uitgebreide glasvezelnetwerk van Hilversum aangesloten worden.