Glasvezel Eemshaven in Groningen

Op het bedrijventerrein Eemshaven in Groningen ligt een glasvezel netwerk van KPN. Alle bedrijven die hier gevestigd zijn kunnen hierop aansluiten. De kosten van een glasvezel aansluiting zijn afhankelijk van de gewenste snelheid voor internet, keuze voor de router, aantal externe IP-adressen en contractduur.

Doe de Glasvezel postcodecheck

In Groningen ligt het bedrijventerrein Eemshaven. Eemshaven is dé grootste overslaghaven van Noord-Nederland. Het bedrijventerrein is gelegen langs de oevers van de Eemsmonding, die uitstroomt in de Noordzee. Het bedrijventerrein beschikt over een eigen spoor, zonder aftakking naar het terrein zelf en over een eigen kade die eigendom van de overheid is. Op het bedrijventerrein zijn diverse bedrijven waaronder veerterminals, elektriciteitscentrales en overslagbedrijven. Bedrijventerrein Eemshaven beschikt over een oppervlakte van maar liefst 1.129,33 hectare!

Google Datacenter

Naast verschillende overslag en elektriciteitsbedrijven staat er op bedrijventerrein Eemshaven een bijzonder gebouw... namelijk een gigantisch datacenter van Google. Google heeft het datacenter in 2008 laten bouwen en is één van de grootste datacenters van Europa. Het datacenter biedt plaats aan maar liefst 100.000 servers van Google. Tevens maakt het datacenter gebruik van duurzame energie die wordt gewonnen van het windmolenpark en de verschillende energiecentrales. Voor datacentra is de Eemshaven een zeer interessante bouwlocatie omdat er in de Eemshaven een trans-Atlantische glasvezelkabel binnenkomt. Het datacenter biedt een werkgelegenheid voor 100 inwoners.

Tevens heeft Google in 2014 aangekondigd dat in 2016 een twééde datacenter in de Eemshaven gebouwd zal gaan worden. Het tweede datacenter zal een grondoppervlakte van 50 hectare in beslag gaan nemen en zal ongeveer 600 miljoen euro gaan kosten. Dit nieuwe datacenter zal nog eens 150 arbeidsplaatsen voor de inwoners geven.

Trans-Atlantische glasvezelkabel

Nog een bijzonderheid van de Eemshaven is dat er een trans-Atlantische glasvezelkabel binnenkomt vanuit de Verenigde Staten. Deze glasvezel is een internationaal knooppunt, waaruit al het internetverkeer gaat en komt dat naar de VS gaat. Hierdoor hebben bedrijven die aangesloten zijn op het glasvezelnetwerk op de Eemshaven direct toegang tot een internationaal glasvezelnetwerk!