Soorten Dark Fiber

Soorten Dark Fiber

Bij glasvezel wordt data middels lichtsignalen door de vezel getransporteerd. Dit licht wordt altijd vanuit een kleine hoek de vezel ingestuurd, wat zorgt voor een interne reflectie. Hierdoor kunnen lichtsignalen niet uit de vezel ontsnappen. De ontwikkelingen in de glasvezeltechnologie hebben geleid tot twee soorten vezels, namelijk Single-mode en Multimode vezels.

Single-mode fiber

Single-mode fiber is toegesneden op het transporteren van data over afstanden tot circa 40 kilometer. Single-mode fibers hebben een kleine kern waar slechts één lichtstraal doorheen kan. Omdat er maar een lichtstraal door de kern gaat is het mogelijk om het lichtsignaal door het midden van de kern te sturen. Doordat het licht niet zoals bij Multimode fiber tegen de buitenkant van de kern wordt teruggekaatst is het mogelijk om met Single-mode fiber de hoogst mogelijke bandbreedte te behalen. Single-mode fibers kunnen met Course Wave Division Multiplexing (CWDM) of Dense Wave Division Multiplexing (DWDM) apparatuur worden belicht. Wanneer voor DWDM wordt gekozen, dan is het mogelijk om afstanden tot 200 kilometer te bereiken. Wanneer versterkerlocaties worden ingezet, dan is het mogelijk om nóg grotere afstanden te overbruggen.

Schematische weergave glasvezel access

Principe van Single-mode fiber waarbij één lichtstraal door het midden van de kern gaat

Multimode fiber

Multimode fiber biedt een ideale oplossing om data over korte(re) afstanden (tot 1.100 meter) te transporteren. In tegenstelling tot Single-mode fiber is de kern van Multimode fiber groter. Doordat signalen tegen de buitenkant van de kern worden teruggekaatst is de overdrachtssnelheid bij Multimode fiber lager. Echter is het wel mogelijk om meer data op hetzelfde moment te versturen. Multimode fibers worden niet met een laser, maar met LED of VCSEL verlicht. Dit zorgt ervoor dat bespaard kan worden op de kosten van de benodigde apparatuur. Signalen worden bij Multimode fiber overgedragen bij een golflengte van 850 of 1.300 nanometer.

Schematische weergave glasvezel access

Principe van Multimode fiber waarbij lichtstralen worden gereflecteerd

Soorten Multimode fiber

Multimode fibers zijn in verschillende varianten beschikbaar. Het onderstaande overzicht laat zien welke afstand met iedere variant overbrugd kan worden. Alle varianten kennen hierbij een golflengte van 850 nanometer.

  OM1 OM2 OM3 OM4
1 Gbit/s 275 m 750 m 1.000 m 1.100 m
10 Gbit/s 33 m 150 m 300 m 500 m