Dark Fiber

Uw vestigingen koppelen, volledig in eigen beheer

Dark fiber is een verbinding uitsluitend tussen twee locaties die gerealiseerd wordt door gebruik te maken van ongebruikte glasvezelinfrastructuur waarbij de afnemer zelf verantwoordlijk is voor datatransmissie. De lijn wordt onbelicht opgeleverd, dit houdt in dat u transmissieaparatuur zult moeten aanschaffen. Hier komt de term Dark Fiber vandaan. Dark Fiber wordt voornamelijk gebruikt door multinationals, bedrijven en instellingen met een behoefte aan zeer hoge capaciteit, zoals koppelingen naar datacenters en hoofdvestigingen.

Kosten besparen op hoge bandbreedtes

Dark Fiber wordt vaak ingezet om maandelijkse kosten te besparen op een verbinding tussen locaties waar veel capaciteit nodig is. Een zakelijk glasvezelverbinding wordt duurder wanneer hogere bandbreedtes worden afgenomen. Door gebruik te maken van Dark Fiber kunnen maandelijkse kosten worden bespaard tot wel honderden euro's per maand. Let hierbij wel op dat u zelf verantwoordelijk bent voor de aanschaf van transmissieapparatuur. Sluit op beide zijden van de glasvezelverbinding uw eigen belichtingssapparatuur aan en bepaal zelf de capaciteit, de bandbreedte hangt dus af van uw apparatuur.

Kosten besparen op diensten

DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) is een transmissietechniek die het mogelijk maakt om meerdere verbindingen over dezelfde glasvezellijn te laten lopen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van verschillende kleuren licht te zenden door de glasvezellijn. Geschikte apparatuur weet deze verschillende kleuren licht weer te scheiden naar verschillende datastromen die worden afgeleverd op uw lokale netwerk. Dit stelt u ook in staat om zelf meerdere diensten binnen uw netwerk in te richten zonder dat uw maandelijkse kosten hierdoor stijgt. Let hierbij wel op dat uw transmissieapperatuur DWDM ondersteund.

Encryptie mogelijk voor extra veiligheid

Door dat de belichtingsapparatuur in uw eigen beheer is kunt u meer controle op veiligheid uitoefenen op de glasvezelverbinding dan wanneer u een reguliere glasvezelverbinding afneemt. Wanneer er met extreem gevoelige data gewerkt wordt binnen het netwerk, dan bestaat de mogelijjkheid om encryptie toe te passen voor datatransmissie. Doordat het op een laag niveau van OSI-model opereert zorgt het voor minder latency dan wanneer de encryptie toegepast zou worden op een hoger niveau in het OSI-model. Met name banken, zorginstellingen en organisaties waarbij beveiliging een belangrijke rol heeft is Dark Fiber met encryptie zeer geschikt.

Benodigde investering voor Dark Fiber

Doordat Dark fiber een onbelichte vezel is, zult u als klant zelf voor transmissieapparatuur moeten zorgen. De investeringskosten die hierbij komen kijken hangen af van de afstand tussen de locaties en kunnen behoorlijk oplopen. Met name om deze reden wordt Dark Fiber voornamelijk ingezet wanneer hoge bandbreedtes gewenst zijn op de verbinding. IP Visie biedt als alternatief een Private Line, waarbij de transmissieapparatuur gehuurd kan worden. Het voordeel is dat een deel van de investeringskosten en risico's worden afgevangen. U behoud wel de flexibiliteit van het naar eigen hand vullen van de verbinding.

High availability / extra zekerheid

Voor verbindingen waarbij een zeer hoge beschikbaarheid noodzakelijk is bieden wij een dual Dark Fiber aan. In dit geval worden beide locaties dubbel ontsloten via geografisch gescheiden routes. Bij uitval van de primaire route kan via de secundaire verbinding alsnog dataverkeer worden getransporteerd tussen de beide locaties. Uiteraard is het ook mogelijk om beide routes actief te gebruiken.

Single Dark Fiber & Dual Dark Fiber

Dark Fiber aanvragen

Wanneer het voor u wenselijk is dat uw ICT wordt ondergebracht in een datacenter dan kunt u de Dark Fiber aanvraag bij ons indienen. Neem vrijblijvend contact op met ons, dan zullen we de aanvraag met u doornemen. Er wordt gekeken naar uw wensen en er zal hierop passend advies geboden worden.
Advies nodig?

Onze consultants zijn telefonisch te bereiken op:

076 - 5 331 331
info@ipvisie.com

Bel mij terug

Meest gestelde vragen

Toon alle meest gestelde vragen

Advies nodig?

De consultants van IP Visie geven u graag advies over Dark Fiber.

076 - 5 331 331
info@ipvisie.com