Dark Fiber

Uw vestigingen koppelen, volledig in eigen hand
Glasvezel postcodecheck

Dark Fiber

Een Dark Fiber is een onverlichte glasvezel. Deze Dark Fiber wordt voornamelijk gebruikt voor bedrijven die behoefte hebben aan een zeer stabiele, betrouwbare en veilige verbinding. Dark Fiber wordt uitsluitend tussen twee locaties gebruikt. Als klant bent u zelf verantwoordelijk voor de transmissieapparatuur. U kunt zo zelf bepalen welke diensten u erop afneemt en hoeveel bandbreedte u toewijst aan deze diensten.

Wanneer Dark Fiber?

Dark Fiber wordt veelal gekozen als een organisatie behoefte heeft aan flexibel te vullen verbinding waarbij de bandbreedtes hoog oplopen.

Multimode Dark Fiber

Multimode vezels zijn met name geschikt voor het gebruik van hoge bandbreedtes over korte afstanden. De apparatuur die gebruikt wordt op multimode verbindingen is over het algemeen een stuk goedkoper dan bij singlemode verbindingen.

Multimode Dark Fibers worden voornamelijk gebruikt voor: 

 • inpandige koppelingen tussen meerdere patchkasten
 • koppeling tussen diverse locaties op eigen terrein
 • koppelingen wanneer de afstand minder dan 1 kilometer bedraagt

In de meeste gevallen wordt u volledig eigenaar van de verbinding en betaalt u uitsluitend een eenmalig bedrag voor het realiseren van de Dark fibre verbinding. U beheert daarna uw eigen verbinding. De kosten die gemaakt worden bestaan uit onder andere:

 • aanvragen van de noodzakelijke vergunningen
 • graafwerkzaamheden
 • afmonteren op de beide locaties

Single-mode Dark Fiber

Single-mode vezels zijn uitermate geschikt voor grote afstanden. Single-mode vezels zorgen er voor dat gegevens verstuurd kunnen worden met snelheden van 1 Gbit/s tot 1.000 Gbit/s afhankelijk van de gebruikte apparatuur.

In de meeste gevallen wordt de gebruiker van de Dark Fiber verbinding geen eigenaar van de verbinding, maar worden als het ware vezels gehuurd van telecom operators. De route tussen de twee locaties wordt "gebouwd" over bestaande infrastructuur, die reeds onder de grond ligt. U betaalt in dit geval naast de eenmalige kosten ook een maandelijkse fee voor het huren van de vezels, die gezamenlijk een point-to-point verbinding vormen tussen de beide locaties, die u met elkaar wil verbinden.

Over het algemeen geldt dat de maximale afstand die we kunnen overbruggen met dark fiber 80 kilometer is. In sommige gevallen kunnen de afstanden groter zijn, maar moet er een tussenstation worden gebouwd om het signaal onderweg te versterken.

Singlemode Dark Fibers worden voornamelijk gebruikt voor: 

 • koppelen van 2 vestigingen binnen Nederland
 • koppelen van datacenters
 • koppelingen bij afstanden groter dan 1 kilometer
 • replicatie of synchronisatie van SAN omgevingen
 • camerabeveiling op bedrijventerreinen
 • backhaul verbindingen

DWDM

Sluit op beide zijden van de glasvezel verbinding uw eigen belichtingssapparatuur aan en bepaal zelf de capaciteit. Met DWDM transporteert u via verschillende verbindingen over één fysieke vezel.


High availability

Voor verbindingen waarbij een zeer hoge beschikbaarheid noodzakelijk is bieden wij een dual Dark Fiber aan. In dit geval worden beide locaties dubbel ontsloten via geografisch gescheiden routes. Bij uitval van de primaire route kan via de secundaire verbinding alsnog dataverkeer worden getransporteerd tussen de beide locaties. Uiteraard is het ook mogelijk om beide routes actief te gebruiken.


Single Dark Fiber & Dual Dark Fiber

Benodigde investering

Doordat Dark fiber een onbelichte vezel is, zult u als klant zelf voor transmissieapparatuur moeten zorgen. De investeringskosten die hierbij komen kijken hangen af van de afstand tussen de locaties en kunnen behoorlijk oplopen. IP Visie biedt als alternatief een Private Line, waarbij de transmissieapparatuur gehuurd kan worden. Het voordeel is dat een deel van de investeringskosten en risico's worden afgevangen. U behoud wel de flexibiliteit van het naar eigen hand vullen van de verbinding.

Voordelen van Dark Fiber

Hoge capaciteit

Afhankelijk van de door u geplaatste apparatuur kunnen er snelheden van maar liefst 10 Gbit/s of meer worden gerealiseerd.

Eigen beheer

Wanneer het om afstanden tot 1 kilometer gaat, valt de Dark Fiber altijd onder uw beheer. De verbinding kan alleen door u gebruikt worden.

Hoge up-time

Dark Fiber is zeer betrouwbaar en wordt geleverd vanuit het stabiele netwerk van KPN en kent daarom ook een beschikbaarheid van 99,9%.

24/7 Service

De servicedesk is 24 uur per dag geopend om meldingen van storingen op te nemen en zijn gratis telefonisch bereikbaar.