Wifi in het vliegtuig

Anno 2013 moeten we met zijn allen overal en altijd online kunnen zijn, zo is de gedachte.  En dat is precies de reden dat diverse luchtvaartmaatschappijen draadloos Internet willen aanbieden tijdens de vlucht. Diverse maatschappijen zijn samen met Boeing en Airbus volop aan het experimenteren. De technologie is al enkele jaren voorhanden, maar is vooralsnog erg kostbaar.

De vliegtuigbouwers zoeken naarstig naar mogelijkheden om de technologie te verbeteren, maar vooral ook naar mogelijkheden om de kosten in te dammen. De truc van wifi in een vliegtuig dat met hoge snelheid op meer dan 10 kilometer hoogte vliegt, is om een sterk signaal te ontwikkelen dat niet conflicteert met de boordapparatuur.

Diverse luchtvaartmaatschappijen kondigen aan dat ze nog dit jaar toegang bieden tot Internet tijdens de vlucht. De vraag naar mobiel Internet is volgens hen vooral bij zakenreizigers erg groot. Zij willen graag met hun smartphone, laptop of tablet ook in de lucht bereikbaar blijven.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas daarentegen stopt al weer met het aanbieden van Internet voor haar passagiers tijdens de vluchten. In de proefperiode bleek er te weinig animo onder de reizigers te zijn. Een deel van de passagiers gaf er de voorkeur aan om te gaan slapen en veel reizigers vonden de kosten van de internetbundels te hoog.

De toekomst zal uitwijzen of het gebruik van Internet in het vliegtuig een blijvertje wordt. Veel zal afhangen van de prijs die wordt gevraagd en datgene wat je daarvoor krijgt.

Als frequent reiziger vindt ik toegang tot Internet in het vliegtuig veel minder belangrijk dan de mogelijkheden in de aankomst- en vertrekhal op het vliegveld zelf. Vaak zijn daar de mogelijkheden beperkt of erg duur. Juist voor vertrek of net na de aankomst heb ik behoefte aan een goede Internetverbinding. Bij deze roep ik alle airports op om het voorbeeld van San Francisco International Airport te volgen. Zij bieden elke passagier 45 minuten gratis wi-fi aan van een perfecte kwaliteit. En dan is wachten ineens een stuk minder erg.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord