WhatsApp dendert maar door

WhatsApp is de laatste tijd regelmatig in het nieuws en groeit razendsnel met dank aan de populariteit van de smartphone. De kaap van 10 miljard berichten per dag is een tijdje terug al gepasseerd en er lijkt geen eind te komen aan het succes van dit nog vrij jonge bedrijf.

WhatsApp Inc. is het bedrijf achter dit succes en is een jong technologiebedrijf dat is opgericht in Silicon Valley door twee oud Yahoo medewerkers, Jan Koum en Brian Action. Hun drijfveer is het bieden van een alternatief voor SMS berichten.

Wat is het geheim van het succes van WhatsApp Messenger?

Ik denk dat er niet één geheim is maar meerdere geheimen.

Eenvoud: De applicatie is eenvoudig te downloaden, installeren en gebruiken. De app heeft niet meer nodig dan een naam en een telefoonnummer om te kunnen communiceren.

Wanneer je voor het eerst inlogt wordt het adresboek gescand en wordt duidelijk welke contacten ook WhatsApp gebruiken. De app draait vervolgens in de achtergrond als een soort daemon en waarschuwt als er nieuwe berichten zijn.

Cross Platform: De applicatie is beschikbaar voor vrijwel alle mobiele besturingssystemen zoals  iOS, Android, Windows Phone, BlackBerry en Symbian devices en is dus vrijwel voor iedereen beschikbaar.

Functionaliteit: Naast chatten kunnen ook afbeeldingen, audio en video bestanden worden verstuurd en ontvangen. Een beperkte vorm van presence is beschikbaar.

Goedkoop: WhatsApp Messenger kent een abonnement dat jaarlijks 0,99 dollar (0,79 euro) kost. Op alle platforms, met uitzondering van Apple, is het eerste jaar gratis. En zelfs dan zonder vervelende banners.

Voordeel voor de gebruiker: Als je een gepast data-abonnement voor Internet op je smartphone hebt, is de verzending en ontvangst van berichten en media via WhatsApp gratis en zolang je telefoon geen roaming gebruikt en je de datalimiet niet hebt overschreden, kost het versturen van berichten via WhatsApp je niets extra. Op het moment dat je binnen het bereik bent van een Wifi hotspot gaat het verkeer niet eens ten laste van je databundel.

Dat is nogal wat. Geen wonder dat de populariteit van de app maar blijft groeien en dat terwijl er niet wordt geadverteerd voor WhatsApp Messenger. WhatsApp Inc. geeft geen cent uit aan marketing. Mond tot mond reclame is genoeg om de applicatie aan de man te brengen en het aantal gebruikers constant te doen stijgen.

Dit alles tot grote frustratie van de Telecom industrie. Het is een publiek geheim dat de telecom operators veel geld verdienen (maar vooral verdienden) aan SMS. De schattingen lopen uiteen, maar zeker is dat het massale gebruik van WhatsApp de operators tientallen miljarden op jaarbasis kost.

Diezelfde operators zitten met de handen in het haar en zien met lede ogen hun verdiensten verdampen. Achter de schermen proberen ze het tij te keren door nieuwe regels doorgevoerd te krijgen onder andere voor de zogenaamde OTT partijen. Door de Nederlandse wet op de netneutraliteit kan men geen extra geld vragen voor het gebruik van WhatsApp. Eerder schreef ik in dit kader al artikelen over een extra tolweg op Internet en de toekomst van Internet.

Naast het lobbyen bij de politiek worden ook andere middelen ingezet om het succes van WhatsApp in te dammen. Grote internationale Telecom providers als T-Mobile, Vodafone, Telefonica, Orange en Telecom Italia proberen het met een alternatief onder de naam Joyn; vooralsnog zonder succes.

Het feit dat gezworen vijanden elkaar kunnen vinden op dit moment geeft aan dat de nood erg hoog wordt en de belangen gigantisch zijn.

Ik ben benieuwd wie deze “wedstrijd” gaat winnen.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

5 gedachtes over “WhatsApp dendert maar door

  1. Whatsapp en Skype zijn mijn favorites. Het grootste gevaar voor whatsapp zijn ze zelf. Zodra ze geld gaan vragen voor elk bericht is het razendsnel afgelopen met het success en kiezen we met zijn allen weer voor andere alternatieven.

  2. Pingback: 3,8 miljard | Blog IP Visie

  3. Pingback: Geniale vondst van WhatsApp | Blog IP Visie

  4. Pingback: Telecom; onoverzichtelijk, complex en tijdrovend | Blog IP Visie

  5. Pingback: Smartphone is een gevaar op de weg | Blog IP Visie

Geef een antwoord