VDSL gaat concurreren met glasvezel

Als ondernemer hoef ik u het belang van een stabiele en snelle internetverbinding al lang niet meer uit te leggen. Dagelijks bent u voor een belangrijk deel van uw business afhankelijk van Internet. Geen internet betekent in veel gevallen dat alle vormen van communicatie en informatie-uitwisseling niet meer mogelijk zijn.

Bij IP Visie weten we als geen ander hoe bedrijfskritisch uw internetaansluiting is en daarom proberen we u als ondernemer zo goed mogelijk van dienst te zijn bij het maken van de juiste keuzes. Het lijkt heel simpel, een internetaansluiting, maar schijn bedriegt. Er valt veel te vertellen over alle mogelijke aansluitvormen zoals ADSL, SDSL, VDSL, Ethernet over Koper en uiteraard glasvezel, maar uiteindelijk wilt u het liefst jarenlang zorgeloos gebruik kunnen maken van een verbinding met voldoende capaciteit.

Om de juiste keuze te kunnen maken is het belangrijk om te weten waarvoor u de internetaansluiting allemaal wil gaan gebruiken en welke capaciteit u daarvoor nodig heeft. Het maakt een groot verschil of u slechts enkele medewerkers op kantoor heeft zitten die de internet verbinding gebruiken om websites te bezoeken en mail te verzenden en ontvangen of wanneer u  een bedrijf heeft met meerdere vestigingen, die ook nog eens gekoppeld moeten worden. In dat laatste geval heeft u heel andere behoeften.

Er is geen simpele vuistregel toe te passen om te bepalen welke capaciteit u nodig heeft. Natuurlijk zegt het aantal medewerkers dat werkzaam is binnen uw bedrijf iets, maar als het grootste deel van hen de hele dag op de steiger staat dan telt dat niet mee voor de behoeftebepaling. Dat is ook de reden waarom we vaak vragen naar het aantal geautomatiseerde werkplekken op uw bedrijf.

Verder maakt het een groot verschil of u als bedrijf al gebruik maakt van diensten uit de Cloud zoals een boekhoudpakket, CRM pakket of een online back-up faciliteit. En uiteraard is het van belang om te weten of u naast een Internet verbinding nog gebruik wil maken van een gesloten netwerkverbinding in de vorm van een IP-VPN of Ethernet VPN om eventuele nevenlocaties te koppelen. En tot slot wilt u misschien wel diezelfde verbinding gebruiken voor Voice over IP, in de vorm van een SIP Trunk of Hosted Telefonie oplossing.

Door goed uit te vragen ontstaat een juist beeld van de behoefte en vervolgens moet worden gekeken naar de technische mogelijkheden, die veelal afhangen van de locatie waar uw bedrijf zich bevindt. Helaas is het niet zo gemakkelijk dat u kunt kiezen uit alle beschikbare opties, die worden aangeboden in de markt. In vrijwel alle gevallen moet worden onderzocht welke verbindingen wel en welke niet kunnen worden aangeboden op de door u gewenste locatie.

De meest ideale situatie zou zijn als iedereen zou kunnen beschikken over een glasvezelaansluiting tegen lage kosten. Glasvezel is immers dé infrastructuur waarmee je klaar bent voor de toekomst dankzij de enorme capaciteit, schaalbaarheid en modulaire opbouw van de diensten, die geleverd kunnen worden over glasvezel. Het duurt echter nog vele jaren voordat glasvezel in het grootste gedeelte van Nederland beschikbaar is tegen aanvaardbare tarieven.

Tot die tijd zou VDSL wel eens een aardig alternatief kunnen zijn voor veel bedrijven in het MKB voor wie de opstap in kosten van een snelle internetverbinding over glasvezel een brug te ver is.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “VDSL gaat concurreren met glasvezel

  1. Ik wil als ondernemer ook snel internet. Het verhaal wat ik bij KPN steeds hoor is dat we te ver van de centrale zitten en dat de kabels hier liggen vanaf de tijd dat de Ark van Noach is uitgevaren. We zijn inmiddels eeuwen verder, maar behalve een dure glasvezelkabel kan ik niets krijgen.

Geef een reactie