Van het kastje naar de muur

De afgelopen weken bellen steeds meer bedrijven naar IP Visie met de vraag wat ze moeten doen om in hun pand een ISRA aansluiting te kunnen krijgen.

In de meeste gevallen heeft iedereen het welbekende traject van het kastje naar de muur en terug al meerdere malen afgelegd.

Bij 0800-0403 (klantenservice zakelijk) van KPN wordt je in de meeste gevallen verwezen naar de websites van huisaansluitingen.nl of aansluitingen.nl. In beide gevallen start de dialoog op de websites met het kiezen van een provincie. Voor Zeeland, Noord-Brabant en Limburg wordt doorgelinkt naar de website van Synfra. Op de site vond ik de volgende teksten:

‘Synfra is het samenwerkingsverband tussen Brabant Water, Delta, Endinet, Enexis, KPN Telecom, Waterleidingsmaatschappij Limburg en Ziggo’.

‘Synfra bundelt en coördineert de werkzaamheden van netbeheerders in Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Voor de consument betekent de samenwerking dat aansluitingen voor water, gas, elektriciteit, kabel en telecom digitaal worden aangevraagd via één loket: ‘ Eén keer aanvragen, één keer graven, één keer thuisblijven.’

Helaas wordt bovenstaande claim in veel gevallen niet waargemaakt. In de praktijk blijkt dat het voor alle aansluitingen op het gebied van gas, water en elektriciteit goed werkt.

Het gaat in nogal wat gevallen mis bij KPN, wanneer bedrijven een ISRA aansluiting in hun nieuwbouw pand gerealiseerd willen hebben om bijvoorbeeld een analoge lijn aan te kunnen sluiten, gebruik te willen maken van ISDN of een ADSL aan te vragen.

In alle gevallen is het noodzakelijk dat er een ISRA punt in het pand aanwezig is. Zonder ISRA punt is het pand namelijk niet verbonden met het kopernetwerk van KPN.

Vrijwel elk pand in Nederland heeft een ISRA aansluiting en is daarmee verbonden met het netwerk van KPN. Op het moment dat u nieuw gaat bouwen wordt in de meeste gevallen door de aannemer of bouwbedrijf een aanvraag ingediend om alle voorzieningen te realiseren.

Tot voor kort had KPN als netwerkbeheerder een aansluitplicht en was men verplicht om voor elk pand wat beschikte over een postcode en huisnummer een aansluiting te realiseren. Nu dit niet meer het geval is blijkt het in de praktijk soms lastig te zijn om een ISRA punt in uw pand te realiseren.

De afgelopen weken ben ik voor diverse klanten aan de slag gegaan om een ISRA punt in hun pand te realiseren. Ook ik ben veelvuldig van het kastje naar de muur en met een kluitje in het riet gestuurd.

Maar de aanhouder wint. Neem gerust contact met mij op als u niet meer van het kastje naar de muur gestuurd wil worden, want ik heb de juiste route gevonden en vindt het leuk om bedrijven op deze manier te kunnen helpen.

Marcel Robles de Medina

Dagelijks ondersteun ik bedrijven op het gebied van verbindingen. Het maakt daarbij niet uit of het nu gaat om single site of multi-site configuraties. Door mijn jarenlange ervaring en mijn goede connecties binnen de KPN organisatie ben ik voor veel bedrijven hun gids op het moment dat ze op dit gebied zaken geregeld willen hebben. Regelmatig schrijf ik artikelen over onderwerpen die mij in de dagelijkse praktijk bezig houden en waarvan ik denk dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de lezers.

consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 thoughts on “Van het kastje naar de muur

  1. Pingback: Misverstanden rond ADSL | Blog IP Visie

  2. Martijn Hendrickx

    Geachte heer Robles,

    Begin vorige week hebben wij elkaar telefonisch gesproken naar aanleiding van mijn problemen met het ISRA punt in ons kantoorpand. Via Google vond ik uw blogartikel met de titel van het kastje naar de muur. Ik herkende mij onmiddellijk in het geschetste verhaal, want ik was op dat moment al dagen bezig met KPN en diverse andere instanties om een oplossing te vinden voor mijn probleem. Volgens mij heb ik zowat alle afdelingen binnen KPN gehad en zelfs ben ik naar het Business Center van KPN in Eindhoven gereden in de hoop dat daar mij iemand kon helpen. Helaas. Naar aanleiding van uw blog heb ik contact met u opgenomen en u wist direct wie mijn probleem kon oplossen. Nog sterker zelfs. Ik kreeg van u een naam en telefoonnummer van een medewerker van Volker Wessels en nadat ik die gebeld had is een monteur langs geweest en is gisteren het probleem opgelost. Ik wil u op deze manier dan ook ontzettend bedanken voor uw hulp en vindt het achteraf onbegrijpelijk dat niemand binnen KPN mij met u of met IP Visie in contact kon brengen. Ik hoop dat veel mensen u of uw bedrijf kunnen vinden zoals ik dat ook heb gedaan, want niets is zo lekker als goed geholpen te worden door mensen die verstand van zaken hebben.

    Nogmaals dank

    Martijn Hendrickx

Leave a Reply