Smartphone veelzijdiger dan een Zwitsers zakmes

U kent vast het Zwitsers zakmes met het rode heft en het Zwitserse kruis. Het is een bekend multifunctioneel hulpmiddel en bevat afhankelijk van de uitvoering zaken als een schaar, mes, pincet, nagelvijl, blikopener en schroevendraaier. Alle attributen zitten opgevouwen in het handvat van het mes. Een mooi voorbeeld van een zeer compact apparaat met vele functies.

Toch valt het in het niet bij de Smartphones zoals we die vandaag de dag kennen. De BlackBerry’s, iPhone’s, Nokia’s, Samsung’s, HTC’s en Huawei’s van deze tijd. Het grootste deel maakt gebruik van IOS, Android of Windows Phone. De smartphone is tegenwoordig meer dan alleen een communicatie device, omdat het eveneens uitgebreide computermogelijkheden bevat. In feite is het een mini-computer waarmee je ook nog eens kunt bellen. Smartphone betekent dan ook letterlijk slimme telefoon.

Terug naar de vergelijking tussen het Zwitserse zakmes en de Smartphone. De vergelijking gaat niet meer op doordat we via Internet steeds nieuwe apps kunnen installeren op de smartphone waardoor de functionaliteit alsmaar toeneemt.

Ik ga nooit meer van huis zonder mijn Samsung Galaxy S4. Naast het feit dat ik kan bellen, gebeld kan worden, toegang heb tot mijn mail en Internet zie ik het ook als een moderne vervanger van het eerder genoemde zakmes. Door mijn toestel op zak te hebben, heb ik het idee dat ik afhankelijk van de applicatie die ik kies steeds een ander apparaat bij me heb. De ene keer is mijn apparaat TV, het volgende moment radio of fototoestel en even later de vervanger van mijn TomTom.

Ik heb mijn eigen weerstation op zak. Van alle steden over de hele wereld weet ik de verwachtingen op de korte en lange termijn. Door de installatie van Spotify heb ik mijn smartphone omgetoverd tot een walkman met de inhoud van een oneindig grote jukebox en met behulp van WhatsApp deel ik met het grootste gemak foto’s en films met mijn vrienden. Evernote gebruik ik voor zaken die ik niet graag wil vergeten en later handig kan gebruiken voor presentaties of toekomstige blogartikelen.

De agenda functie zou ik ook niet graag missen. Naast al mijn privé-afspraken worden ook mijn zakelijke afspraken keurig gesynchroniseerd met de server van de zaak. Een wekker gebruik ik ook al lang niet meer. Mijn smartphone ligt op het nachtkastje en maakt mij elke dag keurig op tijd wakker.

Regelmatig ga ik op mijn mountainbike lekker fietsen en steeds druk ik op start in Endomondo op het moment dat ik vertrek. Deze app moedigt me aan tijdens de training en roept op verzoek het afgelegde aantal kilometers en de tijd die ik gereden heb over de laatste kilometer. Thuis aangekomen kan ik precies het aantal kilometers zien dat ik getraind heb, mijn calorieverbruik en de totale afstand die ik heb afgelegd. Vooraf controleer ik altijd aan de hand van buienradar.nl of ik mijn regenjack moet meenemen voor onderweg. De veelzijdigheid van de smartphones neemt alleen maar toe.

Nu ga ik nog van huis met een bos sleutels, mijn smartphone en mijn portemonnee. Maar over een tijd denk ik dat ik die laatste ook niet meer mee hoef te nemen. Op dit moment loopt er in Leiden een proef waarmee gebruikers hun smartphone kunnen gebruiken om heel eenvoudig af te rekenen. Aan deze pilot nemen ongeveer 1.000 consumenten en 150 ondernemers deel. Het is een initiatief van KPN samen met ABN AMRO, ING en de Rabobank

Met behulp van Near Field Communication (NFC) en een speciaal door de banken ontwikkelde betaal-app hoef je de telefoon maar even tegen de kassa aan te houden en je hebt betaald. Als de proef slaagt maakt dit de weg vrij voor eenvoudig betalen met je mobieltje.

Als ik dan vervolgens ook nog eens mijn huis kan openen en afsluiten en de auto starten met mijn mobiel dan heb ik de sleutelbos niet meer nodig en kan ik voortaan van huis met uitsluitend mijn mobiel op zak. Het verschil tussen het Zwitsers zakmes en de smartphone zal qua veelzijdigheid en functionaliteit alleen maar groter worden.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Smartphone veelzijdiger dan een Zwitsers zakmes

Geef een antwoord