Slimme techniek

Afgelopen donderdag was ik uitgenodigd voor een etentje bij restaurant Flinstering in Breda. Misschien herinnert u zich de naam nog van het TV programma “Mijn tent is top”. In 2008 waren zij de winnaar van het programma wat destijds werd gepresenteerd door Herman den Blijker.

Ik kom regelmatig in Breda, houd van lekker eten en vreemd genoeg was ik in al die jaren hier nog nooit geweest. Die avond ontmoette ik Jan, een vriendelijke en rustige man. We raakten aan de praat en naarmate de avond vorderde werd Jan steeds enthousiaster. Met zijn vele dienstjaren bij KPN en het toenmalige PTT kon Jan blijven vertellen over techniek.

De laatste jaren is hij actief als consultant op het gebied van servicenummers. Gaandeweg het gesprek bleek dat ik een geheel verkeerd beeld had bij het begrip servicenummer en bleef ik mij verbazen over de techniek achter deze nummers en de ongekende mogelijkheden die er zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Servicenummers worden ook vaak informatienummers genoemd, maar bij het grote publiek zullen ze voornamelijk bekend zijn als 0800 of 0900 nummers. Vrijwel iedereen kent het verschil tussen 0800-nummers en 0900-nummers als het gaat over de kosten als we naar deze nummers bellen.

Jan legde mij uit dat de zogenaamde servicenummers vooral qua techniek speciaal zijn, omdat ze op een heel andere manier behandeld worden in het netwerk van KPN dan de “normale” telefoonnummers die wij kennen en regio-gebonden zijn. Een verhaal om van te smullen als techneuten onder elkaar.

Heeft u wel eens overwogen om zelf een 0800-nummer aan te schaffen en uw klanten gratis naar u te laten bellen?

Of bent u bekend met de vele mogelijkheden van 0900-nummers?

Misschien heeft u zich altijd al eens afgevraagd hoe u bellers naar uw bedrijf of bezoekers van uw website kunt laten betalen voor informatie die u nu mogelijk gratis ter beschikking stelt. Of te laten betalen voor informatie die u nu niet aanbied, omdat u dit pas wil doen als er voor betaald wordt.

Voorbeelden zijn er genoeg van bedrijven en instanties die je kunt bellen op een 0900 nummer en waarbij je direct via je telefoonrekening afrekent voor de aangeboden informatie. Het meest bekende voorbeeld van een servicenummer is waarschijnlijk 0900-9292. Voor 70 eurocent per minuut staat een reisadviseur je te woord en krijg je toegang tot alle mogelijke vormen van reisinformatie gerelateerd aan het openbaar vervoer.

Deze instantie krijgt via de telefoonrekening betaald voor haar diensten en in dit geval faciliteert de telecom provider het betalingsverkeer tussen de aanbieder van informatie en degene die belt voor informatie. Volledig automatisch.

Er hoeft geen offerte uit gebracht te worden om de kosten voor de client in beeld te brengen, een creditcheck is niet noodzakelijk om te kijken of de klant wel in staat is om zijn rekening te betalen, er hoeft geen factuur gestuurd te worden en de instantie loopt geen debiteurenrisico. Ik hoef u als ondernemer niet uit te leggen dat dit nogal wat voordelen heeft en het aantal administratieve handelingen tot een minimum is beperkt.

Misschien heeft u zelf een helpdesk of biedt u andere service gerelateerde diensten. Vaste klanten met een contract zouden kunnen bellen naar een gratis 0800-nummer en klanten zonder contract zou u kunnen helpen via een 0900-nummer.

Hetzelfde geldt voor informatie die u via Internet beschikbaar wilt stellen. De porno industrie loopt hierin voorop en kent verschillende vormen van het gebruik van 0900 nummers. Voor bepaalde vormen van content moet betaald worden. Dit heeft men op een heel slimme manier opgelost. Op de website staat een telefoonnummer vermeld in combinatie met een code die u moet intoetsen. Wanneer u dit nummer belt, vervolgens de bewuste code intoetst en de lijn open laat is op Internet de bewuste content beschikbaar zolang de verbinding actief is. Uw telefoonnota wordt hoger belast naarmate u langer naar de “informatie” kijkt. Het werkt als een soort meter die loopt en de aanbieder van de “informatie” krijgt aan eind van de maand haar geld van de telecom maatschappij.

Nu zult u mij niet horen zeggen dat u allemaal actief moet gaan worden in de genoemde sector, maar misschien kunt u wel op een zelfde slimme manier gebruik maken van deze techniek en op eenvoudige wijze betaald worden voor informatie die u niet gratis ter beschikking wil stellen aan jan en alleman, simpelweg door een servicenummer in te zetten om heel veel administratieve handelingen te vermijden.

En Jan….

Die komt binnenkort langs bij IP Visie met nog veel meer mooie voorbeelden van techniek die vandaag de dag beschikbaar is en waarschijnlijk onbekend is bij veel ondernemers.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

5 gedachtes over “Slimme techniek

 1. Hoi Jos,

  Zeker een interessant onderwerp, aangezien er per 1 juli heel wat gaat veranderen in het voordeel van bellers en eigenaars van servicenummers.

  Gr. Ronald

 2. Op zich heeft u gelijk dat een 0900 nummer handig is voor dit soort zaken, maar er zijn partijen die niet duidelijk aangeven wat de kosten zijn en dat is een kwalijke zaak

 3. Veel mensen in de seksindustrie zijn hier schatrijk van geworden. En wat te denken van Joop van de Ende en John de Mol die met hun televoting technieken bij programma’s als The Voice of Holland heel Nedernand zo gek krijgen om te bellen en sms en

 4. Hoi Jos,
  Het is een bekende techniek. Weet je nog het Henny Huisman effect. Toen ging het netwerk plat. Sindsdien wordt dat verkeer apart gerouteerd. Met sms kan ook dit soort diensten doen.
  Gr Willem

  • Willem,

   Inderdaad. Dat was in 1988. Het Nederlandse publiek kon voor het eerst zelf de winnaar bepalen van de Soundmixshow van Henny Huisman door naar een 06-nummer te bellen. Gevolg; het hele telefoonnet ging onderuit. Politie, brandweer, etc. waren onbereikbaar voor uren. Kort daarna is besloten om het netwerk uit te breiden en dit verkeer te scheiden van de rest.

Geef een antwoord