SIP Trunk vervangt ISDN

Het gebruik van VoIP ( Voice over Internet Protocol ) is hard op weg om de standaard te worden voor communicatie-infrastructuur. VoIP is tegenwoordig een no-brainer als we dat vergelijken met traditionele telefonie. Het biedt de mogelijkheid om flinke kostenbesparingen te realiseren en gebruik te maken van vele geavanceerde functies. Het is per definitie een schaalbare oplossing en kan mee groeien met uw bedrijf, ongeacht de omvang van uw bedrijf.

Er zijn echter verschillende manieren om VoIP te implementeren binnen uw bedrijf. U kunt kiezen voor een SIP Trunk of voor een zogenaamde Hosted Telefonie oplossing (ook wel Hosted Voice, Hosted PBX, virtuele PBX, IP-PBX of IP Centrex genoemd). Beide oplossingen hebben zo hun voordelen en nadelen. Het is wat mij betreft een beetje te kort door de bocht om te zeggen dat kleine bedrijven per definitie het best kunnen kiezen voor een hosted oplossing (telefooncentrale uit de Cloud) en dat pas vanaf 20 tot 30 medewerkers het interessant wordt om over te stappen op SIP Trunking. Voor middelgrote bedrijven is het in ieder geval vaak een ingewikkelde keuze.

Hosted Telefonie en SIP trunks zijn bedoeld om dingen makkelijker te maken voor bedrijven, maar de keuze tussen de twee is moeilijk zonder de juiste informatie. In dit artikel wil ik u graag iets meer vertellen over de SIP Trunk die zo langzamerhand ISDN aan het vervangen is in Nederland. In een volgend artikel zal ik verder ingaan op de aspecten van hosted telefonie.

Wat is een SIP Trunk eigenlijk?

Een SIP Trunk is in principe te vergelijken met een gewone telefoonlijn. Het verschil is echter dat inkomende en uitgaande gesprekken niet via een traditionele telefoonlijn worden afgehandeld, maar via een datanetwerk of over het publieke Internet. Zowel spraak als data worden dus behandeld als data, wat als voordeel heeft dat er nog maar één infrastructuur noodzakelijk is. De SIP provider zorgt er vervolgens voor dat uw gesprekken, wanneer dat nodig is, via het normale telefoonnetwerk worden afgehandeld. Een SIP trunk komt overeen met 1 telefoonlijn. Bij meerdere lijnen spreken we over SIP Trunks.

Door over te stappen op SIP Trunks blijft u dus gebruik maken van uw telefooncentrale (PBX) en telefoontoestellen, maar kunt u afscheid nemen van uw analoge of ISDN lijnen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat uw telefooncentrale SIP ondersteunt.

Wat zijn de voordelen van een SIP Trunk?

De voordelen hebben vooral te maken met kostenbesparing en flexibiliteit. U betaalt per gesprekskanaal en niet per bundel gesprekskanalen zoals bij ISDN2 en ISDN30 het geval is. Daarnaast kan de capaciteit (bandbreedte) naar wens gemakkelijk worden verhoogd of verlaagd. Zeker wanneer we praten over glasvezel.

Wanneer moet u kiezen voor SIP Trunks en niet voor Hosted Telefonie?

Wanneer u de bestaande infrastructuur (telefooncentrale en bijbehorende toestellen) wilt behouden, omdat deze prima volstaat, dan is de keuze voor SIP Trunks logisch. Wanneer u echter toe bent aan een nieuwe centrale of telefonie-server met veel meer functionaliteit is het handig om uw gehele situatie te herzien.

Wat zijn de consequenties voor mijn internetverbinding?

IP Visie geeft er de voorkeur aan om gebruik te maken van een separate verbinding (gesloten netwerk) voor de SIP Trunks, zodat intensief gebruik van internet door de gebruikers niet kan leiden tot een gebrek aan capaciteit op de lijn. Op deze manier kan de kwaliteit van de gesprekken gegarandeerd worden. Daarnaast is Internet oorspronkelijk niet ontworpen om telefonie gesprekken te transporteren. Mijn collega Jos Beckers heeft hier eerder een artikel over geschreven onder de titel ‘Voice over IP, voorzichtig ermee‘. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de technische aspecten van het transporteren van voice over een data-netwerk.

Al met al is het overstappen naar een Voice over IP oplossing een uitdagend traject waarin het belangrijk is dat u goed bent geïnformeerd. Bent u op zoek naar een hosted PBX of overweegt u om SIP trunks te gaan gebruiken ter vervanging van uw ISDN lijnen, neem dan gerust contact met mij op. Ik kom graag bij u op locatie om samen met u alle ins en outs te bespreken, de voordelen af te wegen ten opzichte van de nadelen of desgewenst mee te rekenen aan de businesscase.

Mijn voorliefde voor netwerkinfrastructuur komt voort uit de wereld van de telefonie. Met mijn jarenlange ervaring op dit gebied ben ik in staat om mee te denken met organisaties en instellingen die voor hun corebusiness gebruik willen maken van de mogelijkheden van de 21e eeuw. Mijn habitat is de cloud en dat zorgt er voor dat ik een ideale sparringpartner ben op het gebied van datacenters, snelle internetverbindingen en IP koppelingen in de ruimste zin van het woord.

Directeur @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord