SDSL – einde van een tijdperk

Het zat er al een hele tijd aan te komen en de geruchten werden elke maand sterker, maar het hoge woord is er uit. Met ingang van 1 april 2014 stopt KPN met het aanbieden van SDSL verbindingen. Hiermee komt een eind aan een tijdperk waarin deze verbindingen erg belangrijk waren voor klanten die een gegarandeerde upload snelheid nodig hadden en waarvoor de kosten van een glasvezelverbinding vaak nog aan de hoge kant waren.

Natuurlijk had SDSL zijn nadelen zoals de maximaal leverbare bandbreedte van 2,3 Mbit/s, die dan ook nog eens niet overal in Nederland te leveren was vanwege de afstand tot de dichtstbijzijnde centrale of wijkverdeler. In de afgelopen jaren hebben we toch veel bedrijven en instellingen gelukkig kunnen maken, doordat SDSL leverbaar was op hun locatie. Het was vaak de enige betaalbare oplossing voor een gegarandeerde upload-snelheid op de klantlocatie. Ondanks het feit dat ik redelijk goed ben ingevoerd bij KPN kwam voor mij de datum van 1 april toch nog als een verrassing.

KPN geeft voorlopig als alternatieven de diverse ADSL varianten die te verkrijgen zijn, maar het probleem is dat dit allemaal zogenaamde best effort verbindingen zijn, waarvan zowel de upload- als de downloadsnelheid niet gegarandeerd zijn. Wat mij betreft zijn glasvezel en Ethernet over Koper meer voor de hand liggende alternatieven. In beide gevallen kunnen we namelijk uploadsnelheden garanderen.

De voor- en nadelen van glasvezel zijn zo langzamerhand bij de meeste bedrijven wel bekend. Vrijwel iedereen weet dat de mogelijkheden ongekend zijn, de capaciteit van een standaard aansluiting 1 Gbit/s is en dat we naast Internet ook nog allerlei andere diensten kunnen leveren over diezelfde glasvezelverbinding, denk daarbij aan Ethernet VPN, IP-VPN en zaken als een SIP Trunk en Hosted Telefonie oplossingen.

Wat veel bedrijven echter nog niet weten is dat Ethernet over Koper in grote delen van Nederland leverbaar is en dat de eigenschappen van zo’n verbinding identiek zijn aan die van glasvezel met als grote uitzondering de totale capaciteit die beschikbaar is. Deze hangt namelijk af van de locatie van uw bedrijf en de aanwezigheid van voldoende vrije koperaders in de directe omgeving. Onlangs schreef ik al een artikel over Ethernet over Koper onder de titel “Onbekend maakt onbemind“.

Opvolger van SDSL

Wat mij betreft is Ethernet over Koper de ideale opvolger van SDSL. Het grote verschil tussen SDSL en Ethernet over Koper is dat bij SDSL gebruik gemaakt wordt van 1 koperpaar en bij Ethernet over Koper meerdere koperparen worden gebundeld tot één fysieke verbinding. Het goede nieuws is dat we bij Ethernet over Koper soms bandbreedtes kunnen garanderen tot maximaal 20 Mbit/s.

Vanwege het feit dat in elke situatie moet worden nagegaan of EoK, zoals het ook wel wordt afgekort, leverbaar is en zo ja in welke varianten is een postcodecheck noodzakelijk.

Omdat we bij IP Visie toch al beschikken over een unieke postcodecheck voor zakelijk glasvezel hebben we gemeend om ook de mogelijkheden van Ethernet over Koper te moeten vermelden als alternatief op onze site. Wanneer u uw postcode en huisnummer gecontroleerd heeft zal aan de onderkant van de pagina duidelijk gemaakt worden of Ethernet over Koper leverbaar is en met welke maximale bandbreedte.

Ik kan me voorstellen dat voor veel mensen deze materie lastig is en dat de mogelijkheden onoverzichtelijk zijn; laat staan dat u de voor- en nadelen tegen elkaar kunt afwegen. Ik zie het als mijn taak om u op de juiste manier te informeren over de mogelijkheden, maar ook de onmogelijkheden. Laat mij u helpen om alle voors en tegens op een rijtje te zetten en schroom dan ook niet om contact met mij op te nemen.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe (helaas zonder SDSL)

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

4 gedachtes over “SDSL – einde van een tijdperk

    • Klanten met bestaande SDSL verbindingen kunnen deze gewoon blijven gebruiken. Ik verwacht dat zij op termijn een brief zullen krijgen of benaderd zullen worden om over te stappen op een andere verbinding.

Geef een antwoord