Mobiele telefonie

Veel bedrijven en particulieren worden regelmatig onaangenaam verrast bij het zien van hun factuur voor mobiele telefonie. Er is iedere keer wel iets wat men bij de keuze voor het abonnement over het hoofd heeft gezien. Het lijkt op een spel tussen operators en klanten, waarbij de operators er steeds in slagen weer iets te bedenken dat achteraf anders uitvalt als gedacht door de klant. Ik ken weinig branches waarbij de onduidelijkheid zo groot is en waar de hoofdrolspelers niet of nauwelijks moeite doen om duidelijkheid te scheppen over tarieven en voorwaarden.

Het is zelfs zo erg dat de Rijksoverheid, het Nibud en een organisatie als ConsuWijzer veel tijd en geld steken in het waarschuwen van consumenten. Zij worden gewezen op de gevolgen van het afsluiten van overeenkomsten met telecomproviders.

De overheid ziet zich ook steeds genoodzaakt om de Telecommunicatiewet aan te passen om zo de consument te beschermen tegen de ‘slimme’ operators. De overheid heeft bepaald dat telefoonaanbieders hun klanten duidelijk dienen te informeren over de kosten van het gebruik van een mobiele telefoon. De tarieven moeten duidelijk op hun website staan en klanten dienen op tijd informatie te ontvangen als de voorwaarden van hun contract veranderen.

Desondanks is het bijna onmogelijk om de aanbiedingen van KPN, Vodafone, Telfort en T-Mobile te vergelijken. Zelfs met behulp van een site als bellen.com blijft het een uitermate lastig verhaal om de juiste keuze te maken.

In de energiesector speelt dezelfde problematiek. Ook hier zijn de abonnementen van de diverse energieleveranciers lastig te vergelijken. Het is beter om de verwarming lager te zetten en om gebruik te maken van spaarlampen, dan om te veranderen van energieleverancier.

Terug naar de kosten voor mobiele telefonie; waar dient u op te letten?

Het begint allemaal bij de keuze voor het juiste abonnement. Zorg dat het beltegoed van uw abonnement goed is afgestemd op uw belbehoefte. Omdat bellen buiten de bundel extra kosten met zich mee kan brengen, adviseer ik u om altijd te kiezen voor een iets grotere bundel.

Tevens adviseer ik u om slim om te gaan met een aantal zaken. Hieronder volgen enkele tips, die u kunnen helpen bij het beperken van uw belkosten:

 • pas uw belgedrag aan, houdt telefoongesprekken kort, bel minder vaak en niet onnodig
 • SMS minder en stuur vaker een e-mail
 • maak gebruik van Wifi hotspots om het verbruik in de databundel te verminderen
 • bel naar mobiele nummers met uw mobiele telefoon
 • bel naar vaste nummers met uw vaste telefoon
 • probeer binnen uw belbundel te blijven. Bellen buiten de bundel kan meer dan tien keer duurder zijn
 • probeer binnen uw databundel te blijven. Wie buiten zijn bundel Internet gebruikt (omdat de bundel op is), betaalt daar vaak veel geld voor
 • maak gebruik van een waarschuwings-sms voor het bijna bereiken van de limiet van de bundels

Ik kom zelf regelmatig in België en Italië en voor beide landen heb ik een aparte SIM-kaart aangeschaft om zo de kosten van roaming te voorkomen. Zodra ik de grens over ben wissel ik de SIM kaart in mijn toestel en geef ik de providers het nakijken.

Bepaal voor uzelf of u om de twee jaar een nieuwe Smartphone nodig heeft. Het is verleidelijk om steeds een gratis of aantrekkelijk geprijsde nieuwe telefoon in combinatie met een duur tweejarig abonnement te nemen, maar de gratis telefoon is natuurlijk niet gratis. Deze wordt betaald doordat u twee jaar vast zit aan een abonnement. In feite betaalt u het toestel dus in termijnen.

En tot slot; Blijf vooral niet te lang doorbetalen voor je ‘gratis’ mobiele telefoon. Stap over zodra het contract van je abonnement is afgelopen, het liefst op een SIM Only abonnement. Doe je dit niet dan blijf je gewoon doorbetalen voor een toestel dat je feitelijk al lang en breed hebt betaald.

Ik wens u een zorgeloze (mobiele) digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Mobiele telefonie

 1. Sanne van Berkelaars

  Voor bedrijven is een VOIP ook een goede oplossing. Hierbij wordt spraak over het internet getransporteerd. Het is redelijk eenvoudig door te voeren en het scheelt kosten. Hosted VOIP is ook nog mogelijk, waarbij het bedrijf zich geen zorgen hoeft te maken over het beheer.

Geef een antwoord