Langzaam trekken de kruitdampen op

Vorige week schreef ik vrij snel na afloop van de 4G veiling een artikel over de opbrengst van 3,8 miljard van de veiling en de meevaller voor de Nederlandse schatkist.

Nu de kruitdampen langzaam beginnen op te trekken, komen er meer reacties los. Uiteraard voelt iedereen zich winnaar. Zowel Tele2, Vodafone, KPN als T-Mobile haasten zich om aan te geven dat ze datgene aan frequenties hebben wat ze graag wilden hebben. Ziggo en UPC hebben een andere mening en vonden het onverantwoord om zo veel geld uit te geven. Voorlopig heeft iedereen gelijk tot het tegendeel wordt bewezen.

We zijn nu 1 week verder en de reacties op de veiling zijn nogal verschillend. CEO Eelco Blok en Joost Farwerck van KPN proberen in een spotje van KPN uit te leggen dat 1,35 miljard weliswaar veel geld is om uit te geven aan frequenties, maar als je het bedrag omrekent over een periode van 17 jaar dan kom je op een bedrag van ruim 80 miljoen euro per jaar en dat is op basis van de huidige omzetten in de mobiele markt goed terug te verdienen. Het aandeel KPN ging deze week echter fors onderuit. Kennelijk denken de aandeelhouders daar anders over.

Direct na het sluiten van de beurs op vrijdag 14 december werd het nieuws van de opbrengst van de veiling bekend gemaakt. Vrijwel onmiddellijk daarna vond ik een spotje van Vodafone op Internet waarin Rob Shuter, CEO van Vodafone Nederland ongelooflijk helder uitlegt wat het belang was van de veiling. Erg goed voorbereid dus. In het spotje wordt duidelijk uitgelegd dat radiospectrum de levensader is voor een telecombedrijf. Natuurlijk zijn het aantal masten of het aantal kilometers glasvezel kabel in het netwerk belangrijk, maar de frequenties zijn cruciaal.

Bijna een week later (op 20 december) werd het door KPN opgenomen filmpje op Internet geplaatst. Mogelijk naar aanleiding van alle rumoer in de pers en dalende aandelenkoersen.

Mooi om te zien het verschil in reactie en communicatie naar de markt door beide grootmachten, terwijl beide bedrijven vorige week ongeveer hetzelfde bedrag hebben uitgegeven. Bekijk beide filmpjes en oordeel zelf.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Langzaam trekken de kruitdampen op

Geef een antwoord