KPN vereenvoudigt IP-VPN portfolio

Deze week maakte KPN bekend dat het met onmiddellijke ingang haar IP-VPN portfolio vereenvoudigt. Het gaat om een tweetal IP-VPN diensten gebaseerd op MPLS namelijk Epacity en ONE. Epacity is de zogenaamde unmanaged variant. Dat wil zeggen dat klanten zelf hun routers beheren en dat de overige zaken worden gefaciliteerd door KPN. ONE daarentegen is de volledig managed variant en biedt veel meer mogelijkheden. Epacity en ONE hebben tezamen een groot marktaandeel als we kijken naar de markt van IP-VPN oplossingen. Vrijwel alle grote retailers in Nederland maken gebruiken van één van de twee IP-VPN varianten; Epacity of ONE. Vaak gaat het om honderden of zelfs duizenden nevenvestigingen die op deze manier gekoppeld zijn met de hoofdvestiging of het datacenter van waaruit alle diensten worden aangeboden. Ook de pintransacties die lopen via Equens maken vrijwel altijd onderdeel uit van de oplossing.

Het was al langer bekend dat KPN van plan was om haar portfolio te verkleinen en een aantal diensten te vereenvoudigen. De wijziging binnen Epacity en ONE die nu is aangekondigd heeft betrekking op het gebruik van ADSL en SDSL lijnen en betreft de overboeking. Voor ADSL geldt dat uitsluitend nog wordt gewerkt met ADSL Basic (best effort) of Premium (1:1) aansluitingen. Bij SDSL worden de varianten met overboekingsfactor 1:4, 1:10 en 1:20 niet meer geleverd en is uitsluitend nog een Premium variant (1:1, non-overbooked) leverbaar.

Wat mij betreft is het een verstandige beslissing van KPN om het aantal DSL aansluitvormen in het IP-VPN te beperken. In de praktijk waren zeker bij de wat lagere bandbreedtes de verschillen in snelheid toch al niet of nauwelijks merkbaar. De enige reden waarom de vele varianten werden verkocht was vaak de prijs. De belangrijkste drijfveer om deze wijzigingen door te voeren heeft waarschijnlijk te maken met het onderliggende transportnetwerk voor de ADSL en SDSL aansluitingen. Hier wordt namelijk nog gebruik gemaakt van ATM technologie. Om het netwerk klaar te maken voor de toekomst wordt deze technologie vervangen door Ethernet.

Voor klanten die overwegen om binnenkort gebruik te gaan maken van een IP-VPN van KPN zijn de keuzes dus beperkt als de verbinding geleverd moet worden op basis van een koperaansluiting. Er zijn nog vele duizenden klanten met in totaal vele tienduizenden aansluitingen die gebruik maken van overboekte ADSL of SDSL lijnen die moeten worden uitgefaseerd. Op korte termijn zullen we bij IP Visie een begin maken met het benaderen van onze klanten, waarvan de contracten binnen 6 maanden expireren om de gevolgen zowel technisch als financieel te bespreken. In het nieuwe contract kan dan naast de verlenging ook worden opgenomen hoe de migratie zal plaatsvinden en voor welke aansluitvormen gekozen gaat worden.

Ik verwacht dat de meeste klanten vrij gemakkelijk hun keuze kunnen maken, daar waar gebruik gemaakt wordt van aansluitingen met een gedeeltelijke doorvoergarantie (overboekte verbindingen) op ADSL en SDSL. Daar waar al gebruik gemaakt wordt van glasvezel (Ethernet) hoeft niets gewijzigd te worden. Ik adviseer klanten die nu gebruik maken van de overboekingen 1:4 en 1:10 in ieder geval te kiezen voor Premium aansluitingen, zodat de volledige bandbreedte gegarandeerd is. Klanten die nog gebruik maken van de zogenaamde 1:10+ aansluitingen zullen automatisch worden omgezet naar 1:1 aansluitingen, gebruikmakend van QoS.

Wanneer u gebruik maakt van Epacity of ONE en nog vragen heeft over de consequenties van de aangekondigde wijziging schroom dan niet om contact met mij op te nemen.

Ik wens u niet alleen een zorgeloze digitale toekomst toe, maar ook fijne feestdagen.

header-kerst-nieuwsbrief2

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord