Internet of Things

Er wonen ruim 7 miljard mensen op aarde. Ruim 2 miljard daarvan hebben ondertussen toegang tot Internet. Maar niet alleen mensen maken gebruik van Internet; ook apparaten gebruiken Internet om met elkaar of met gebruikers te communiceren. De verwachting is dat de definitieve doorbraak van IPv6 gaat zorgen voor een stroomversnelling.

De toekomst is aan het Internet der Dingen. 

Elk apparaat of object krijgt een eigen IP-adres. Er zijn genoeg IPv6 adressen beschikbaar om elk kledingstuk, elk apparaat, elke auto, elke container op aarde een eigen IP adres te geven. Al deze objecten die met elkaar kunnen communiceren gaan zorgen voor een slimme samenleving. Mogelijk gaat het zorgen voor de vierde industriële revolutie.

Er zijn nu al miljarden apparaten aan Internet gekoppeld en de verwachting is dat steeds meer voorwerpen met sensoren worden uitgerust waardoor ze onderling, dus zonder tussenkomst van mensen, via mobiel Internet kunnen communiceren en handelen.

Containers kunnen zelf de ophaaldienst waarschuwen als ze bijna vol zitten, koelkasten kunnen zelf boodschappen bestellen, machines kunnen een monteur waarschuwen als ze defect zijn, postzendingen kunnen nog makkelijker worden gevolgd via Track & Trace, energiemeters geven automatisch de standen door, koeien kunnen automatisch worden gemolken, mensen met pacemakers staan in continu verbinding met het ziekenhuis en worden 24×7 gevolgd, auto’s kunnen automatisch de hulpdiensten waarschuwen in geval van een ongeluk.

Mijn fantasie slaat helemaal op hol en in gedachten zie ik mijn wekker die zich automatisch aanpast op basis van mijn agenda in Outlook, of de beschikbare file informatie. De thermostaat in mijn huis gaat automatisch omhoog op het moment dat ik op een half uur rijden van huis ben en het gras is automatisch gemaaid en gesproeid. Gemak dient de mens.

Of het allemaal even relevant is moet de toekomst uitwijzen.

De overheid zal in ieder geval smullen van het feit dat alles te identificeren valt middels RFID of een IP adres en dat op afstand alles kan worden uitgelezen en bestuurd. Maar of de wereld er ook echt beter van wordt als elke overtreding automatisch bestraft kan worden valt te betwijfelen.

Het Internet der Dingen komt eraan. Begin er maar vast aan te wennen. De eeuwige discussie over privacy zal mogelijk de vertragende factor worden.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Internet of Things

Geef een antwoord