Gratis wifi in Breda, tenzij…

Deze week viel mijn oog op een piepklein artikel in dagblad BN de Stem. De kop van het artikel luidde “Gratis wifi alleen als ondernemers betalen” en de strekking van het verhaal was dat D66 raadslid Reginald Kluijtmans een gratis wifi-netwerk voor heel Breda wil. Volgens Kluijtmans draagt het bij aan de aantrekkelijkheid en de gastvrijheid van Breda als overal in de binnenstad gratis wifi beschikbaar is. 

In het artikel wordt gesproken over een onderzoek wat volgend jaar moet plaatsvinden en vervolgens moet worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders houden nu al een slag om de arm door aan te geven dat als de ondernemers geen financiele bijdrage leveren, het op voorhand niets gaat worden.

Ik kom regelmatig in Breda en probeer me voor te stellen hoe deze stad nog aantrekkelijker en gastvrijer wordt door de komst van gratis wifi.

Af en toe ga ik lekker eten bij Charelli op het van Coothplein en met enige regelmaat geniet ik van een heerlijke espresso bij Doppio op de Grote Markt. Beide zaken bieden gratis wifi voor hun klanten en ongetwijfeld zullen nog veel meer horecagelegenheden in Breda dezelfde service aanbieden. Ik zie dat inderdaad als een plus en met mij nog veel meer bezoekers van dit soort etablissementen, gezien het grote aantal mensen dat hiervan gebruik maakt.

De volgende stap is dat je overal in de binnenstad gratis gebruik kunt maken van wifi. Op zich is dit helemaal niet uniek. Er wordt op veel plaatsen in Nederland gepraat over dit soort ontwikkelingen, maar echt heel veel grootschalige projecten zie ik niet van de grond komen. In de stad Groningen loopt een proef waarbij klanten van Ziggo hun router inzetten als publieke Wifi-hotspot. De proef is erg succesvol en onlangs is besloten om het gebied behoorlijk uit te breiden. De duizenden hotspots in de stad vormen met elkaar een groot netwerk met een behoorlijk bereik.

Een ander voorbeeld wat ik ken speelt in de provincie Zeeland; waar de Provincie in combinatie met ZeelandNet en lokale ondernemersverenigingen gratis Wifi aanbiedt. Dit project richt zich voornamelijk op de vele toeristen die zich met name in de zomer in Zeeland ophouden.

Gratis wifi in BredaTerug naar Breda. Ik vraag me een aantal zaken af. Omdat gratis wifi niet bestaat (er moet namelijk altijd iemand voor de kosten opdraaien) zullen sponsoren gevonden moeten worden om het project te financieren. De gemeente is er als de kippen bij om te zeggen dat de ondernemers een bijdrage zullen moeten leveren. Natuurlijk zullen er een aantal enthousiaste ondernemers zijn die een bijdrage willen leveren, maar of het grootste gedeelte staat te trappelen waag ik te betwijfelen, de meeste ondernemers vragen zich al snel af wat het gaat opleveren, al die mensen voor hun deur met een smartphone of tablet die gratis het Internet op mogen.

Het slagen van dit soort projecten hangt voornamelijk af van de organisatiegraad van de ondernemers en de onderlinge collegialiteit. Hoe bereid is men om met “zijn allen” hiervoor te gaan. In het geval van Breda heb ik dan mijn twijfels, omdat er op de koopzondag (tegenwoordig elke zondag) een groot deel van de winkels open is, maar een behoorlijk gedeelte ook weer niet. Zij openen alleen op de eerste zondag van de maand hun deuren. Volgens mij blijkt hieruit dat er sprake is van enige onenigheid onder de winkeliers om samen één lijn te trekken en Breda aantrekkelijk te maken op zondag. Dat voorspelt niet veel goeds voor gratis Wifi in Breda.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe, met of zonder gratis Wifi in Breda.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

4 gedachtes over “Gratis wifi in Breda, tenzij…

  1. Pingback: City Marketing | Blog IP Visie

  2. Als de Bredase ondernemers iets hebben laten blijken is dat alle ondernemers hun poot stijf houden, zeker als er kosten om de hoek komen. De koopzondagen is slechts een klein voorbeeld, denk ook aan de mislukte ondernemersraad, er geen muziek word gedraaid in de Ginnekenstraat omdat winkeliers het niet eens konden worden over de muziekstijl, etc etc.

    Het idee is geweldig en de kosten zullen naar alle waarschijnlijkheid meevallen. Of de gemeente voorstanders zal vinden onder de winkeliers is zeker te betwisten.

    En als aanvulling op de muziek in de Ginnekenstraat, naast de onenigheden over de muziekstijl wensen de ondernemers hier ook niet voor te betalen. Indien men namelijk muziek wenst af te spelen dient hiervoor Buma en Stemra betaald te worden. Kosten ongeveer 35 a 45 euro per jaar per winkel. Helaas bleek dit voor veel ondernemers te duur.

  3. Pingback: Wifi netwerk te koop | Blog IP Visie

  4. U heeft helemaal gelijk wanneer u zegt – dat voorspelt niet veel goeds. Een mooi voorbeeld van het feit dat solidariteit onder de Bredase ondernemers ver te zoeken is blijkt uit het feit dat er onlangs een hoop commotie is geweest over de kerstverlichting in de Nieuwe Ginnekenstraat, van Coothplein en van Goorstraat in Breda. Letterlijk is daar de stekker uitgetrokken, omdat de winkeliers niet bereid zijn om mee te betalen. Iedereen wil wel heel graag profiteren, maar als het op betalen aan komt is er bijna niemand thuis.

Geef een reactie