Gouden toekomst voor 4G

Mobiel internet met 4G is tot wel tien keer sneller dan de huidige mobiele internetverbindingen en daarmee is de snelheid in sommige gevallen te vergelijken met ADSL of glasvezel.

Voor ondernemend Nederland is dit enorm belangrijk, omdat steeds meer bedrijfsprocessen afhankelijk zijn van mobiele spraak- en datacommunicatie.

Dankzij 4G kunnen bedrijven rekenen op een compleet nieuwe mobiele Internetervaring, of ze nu een smartphone, een tablet of een laptop gebruiken. Uiteraard gaat het uitwisselen van grote bestanden vele malen sneller en natuurlijk zullen Internetpagina’s veel sneller laden, maar 4G biedt heel nadrukkelijk veel meer.

De mogelijkheden op het gebied van communicatie en samenwerking zijn nagenoeg oneindig.

Servicemonteurs kunnen beter hun werk doen als ze uitgerust zijn met een PC of tablet, die gekoppeld is met alle systemen van het bedrijf. Nu moet vaak nog naar kantoor gebeld worden om aanpassingen te doen in de planning of om te kijken of onderdelen op voorraad zijn. Monteurs kunnen gemakkelijk collega’s of andere experts raadplegen door te beeldbellen en beelden te laten zien van datgene wat voor problemen zorgt.

4G maakt het mogelijk om enorme stappen te maken op het gebied van beveiliging. Vooral op plaatsen waar nu geen breedbandverbinding tegen een aanvaardbaar tarief mogelijk is. Nu worden in veel gevallen concessies gedaan ten aanzien van de kwaliteit van de videobeelden en worden de resolutie en het aantal beelden per seconde beperkt, met alle gevolgen van dien als we de beelden nodig hebben. Het zou zomaar kunnen dat de beveiligingsbranche een flinke impuls krijgt door deze nieuwe techniek toe te passen.

Ook de toch al geplaagde bouwsector kan in mijn ogen profiteren van 4G. Vaak moeten nu dure tijdelijke voorzieningen worden gerealiseerd in bouwketen op bouwplaatsen. Op het moment dat er dekking is met 4G hoeven geen enorme bedragen meer uitgegeven te worden aan tijdelijke oplossingen.

In zijn algemeenheid zal gelden dat het werken in de Cloud door de komst van 4G een enorme stimulans zal krijgen. Mobiele apparaten kunnen gebruik maken van steeds meer applicaties en hoeven ook niet meer de beschikking te hebben over een flinke data-opslag.

Ik voorzie dan ook een gouden toekomst voor 4G-LTE met name in de zakelijke markt. Over een tijd praat niemand meer over dat astronomische bedrag van 3,8 miljard dat de diverse operators hebben betaald voor de 4G-frequenties en zijn we met zijn allen enorm happy met de mogelijkheden die ontstaan zijn als gevolg van de investeringen van diezelfde operators.

KPN is ondertussen gestart met de verkoop van zakelijke 4G abonnementen en is daarmee de eerste. Om 4G te kunnen ervaren, moet u uiteraard wel over een 4G-toestel beschikken. Dit geldt zowel voor uw smartphone als tablet.

4G gaat zorgen voor een geheel nieuwe Internet-ervaring. KPN vervult daarbij een voortrekkersrol in Nederland en geeft aan met haar voortvarende manier van aansluiten blijk te geven van ambitie, waarbij Vodafone voorlopig het nakijken heeft.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord