Digitale menukaart

Afgelopen zondag was ik samen met mijn vrouw in Breda en besloten we te lunchen bij Central City’s Restaurant op de Grote Markt. Buiten was het guur en koud en het bord op straat met de tekst “Open haard is aan” trok ons wel. Eenmaal binnen zochten wij een plaatsje aan een hoge tafel. De serveerster vroeg of wij iets wilden drinken en of we wilden lunchen. Toen het antwoord op de vraag werd beantwoord met een “ja” van onze kant werd ik toch enigszins verrast.

In plaats van een papieren menukaart kregen wij een iPad tot onze beschikking om onze keuze voor een lunchgerecht te bepalen. Het beeld wat we zagen op de iPad was afkomstig van de website van dit etablissement. Verrassend en origineel, maar vooral ook handig. Zeker als de keuze van de gerechten of de prijzen op de kaart regelmatig wisselen. Kwestie van de website aanpassen en ‘klaar is Kees’. Geen opdracht naar de drukker om nieuwe kaarten te drukken, maar een menu- en lunchkaart die altijd actueel zijn.

Zo’n digitale kaart is ook nog eens handig voor mensen die hun leesbril niet bij zich hebben en vaak moeite hebben met het lezen van de kleine letters of door de weinig contrasterende letters op een verkeerde achtergrond moeite hebben met het lezen van een kaart. Op de iPad heb je dat probleem niet. Kwestie van de juiste vingerbeweging maken en de letters worden zo groot dat ze goed te lezen zijn.

Om de menukaart van de site te kunnen laten zien op de iPad is het noodzakelijk om een goede wifi voorziening te hebben. Diezelfde wifi verbinding is vervolgens ook nog eens handig voor de aanwezige gasten, die alle berichten op hun smartphone willen blijven volgen.

Als er dan ook nog eens heerlijke koffie wordt geschonken, de temperatuur binnen aangenaam is, de Club Sandwich overheerlijk is en de bediening uitstekend dan ontstaat vanzelf een gevoel van “hier kom ik nog eens terug”.

Wat mij betreft het verschil tussen winnen en verliezen. De concurrentie in de horeca is groot en in een plaats als Breda heeft de consument volop keuze als het gaat om een hapje eten of gezellig iets gaan drinken.

In dat geval komt het aan op onderscheidend vermogen en een beleving die aanslaat bij de klanten. Bij CC’s hebben ze dat goed begrepen.

Enige punt van kritiek van mijn kant. Een open haard op een televisiescherm is voor mij een afknapper. Wat mij betreft gaat er niets boven een lekker knapperend houtvuur wat heel veel warmte afgeeft.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

6 gedachtes over “Digitale menukaart

  1. Met slimme software is dit concept nog veel verder uit te nutten. Als de koppeling met het klantprofiel te maken is, zijn de mogelijkheden legio. Een paar voorbeelden: via je facebook op je eigen smartphone krijg je een bericht “Onze Club Sandwich is nu vernieuwd en heeft een introductie aanbieding. De melding op je smartphone komt alleen als je in de buurt van het restaurant bent (via GPRS is immers jouw positie te bepalen) en het de betreffende uitbater uitkomt.
    Met dit soort toepassingen is sturen op piek en dal-uren in het restaurant, ook denkbaar. Zijn alle tafels bezet (wat slimme software natuurlijk ook weer voor u kan bijhouden) zet u tijdelijk alle marketingacties stil. Zijn er tafels vrij, intensiveert u de reclamecampagnes “nu, alle broodjes voor de helft van de prijs”. En “doe nu alvast online uw bestelling (gelijk kassa), geef aan wanneer u bij ons bent en uw lunch staat klaar als u binnen stap.
    Meer ideeën en varianten kun je hier zo aan toevoegen, zoals: personeelsplanning, inkoop en ga zo nog maar even door.

  2. En wat dacht je van de mogelijkheid om een sommelier in te bouwen mbv de software van WineStein. Bij ieder gerecht meteen het juiste wijnadvies, of andersom. De wereld wordt steeds mooier…

  3. U slaat wat betreft het lezen van menukaarten de spijker op zijn kop. Veel ouderen zoals ik hebben moeite om menukaarten te lezen. Vaak zijn de letters te klein of is het licht erg slecht of worden kleurencombinaties gebruikt waardoor mensen met een verminderd gezichtsvermogen kaarten niet goed kunnen lezen. Veel mensen staan daar niet bij stil. Ik heb sinds enige tijd zelf ook een tablet van Samsung en vind het vergroten van letters een groot voordeel.

Geef een reactie