De nieuwe economie is gebaseerd op Internet

Charles Darwin formuleerde in  ‘On the origin of Species’ een verklaring voor de verscheidenheid van het leven op aarde. Deze kwam erop neer dat het principe van natuurlijke selectie ervoor zorgt dat soorten evolueren. Soorten die zich voortdurend hebben aangepast aan hun omgeving overleven. Soorten, die hiertoe niet in staat zijn, sterven uit. 

‘Survival of the fittest’.

Ook organisaties moeten zich continu aan hun omgeving aanpassen om te kunnen overleven, waarbij de rol van Internet naar mijn idee cruciaal is. Bedrijven staan, meer dan ooit tevoren, voor de keuze: afhaken en failliet gaan of meedoen en voortbestaan.

Internet is de nieuwe, voornaamste aanjager van onze economie.

De wereldhandel kwam voor het eerst op gang doordat de Feniciërs een vloot bouwden waarmee ze grensoverschrijdend handel konden drijven. Een nieuwe economische opleving vond plaats toen de Romeinen de wereld veroverden, vooral omdat ze overal wegen aanlegden. De industriële revolutie in de 19e eeuw kon slechts plaats vinden door de uitvinding van de stoomtrein en de aanleg van spoorwegen. In de 20e eeuw zorgden de uitvinding van de telefoon, de telex en de fax voor nieuwe mogelijkheden en bloei. Allemaal zaken die te maken hadden met grensoverschrijdend transport van goederen, diensten en communicatie.

Internet is het medium dat voor de volgende economische bloeiperiode gaat zorgen. Door de beschikbaarheid van veel bandbreedte (veelal via glasvezel) tegen steeds lagere kosten verandert de wereld in hoog tempo.

De pakketdiensten hebben vele jaren geleden al goed ingeschat welke kant het op zou gaan met online winkelen. Partijen als DHL en UPS hebben in hoog tempo bedrijven overgenomen om wereldwijde dekking te hebben met hun diensten. Hun busjes rijden af en aan met schoenen van Zalando, kleding van Wehkamp en alles wat je bij Bol.com kunt bestellen. Postbodes zie je steeds minder nog in het straatbeeld, met dank aan het fenomeen e-mail. Ik denk persoonlijk dat over 5 jaar er überhaupt geen postbodes meer bestaan. Mocht je nog een brief willen versturen dan gaat dat gewoon met de pakketdienst. Een brief wordt gewoon behandeld als een pakketje en zal ook op die manier moeten worden afgerekend. Postzegels zijn voorgoed verleden tijd. Toekomstige filatelisten gaan zware tijden tegemoet.

De postbussen op postkantoren zijn overbodig geworden en zullen worden omgebouwd naar nieuwe alternatieven. Geen rijen ondernemers meer ’s morgens om 8 uur bij het postkantoor om de post op te halen, maar daarvoor in de plaats mannen en vrouwen die overdag niet thuis zijn om hun op Internet bestelde pakketjes, na afloop van het werk, op te halen bij Kiala punten of vergelijkbare alternatieven.

 

Google heeft onlangs BufferBox overgenomen en maakt hiermee haar ambitie kenbaar om ook een belangrijke speler te worden op het gebied van e-commerce. BufferBox biedt een dienst aan waarbij gebruikers de mogelijkheid hebben om hun Internet aankopen naar een kluisje te sturen, dat geopend kan worden met een pincode. Geniaal in al haar eenvoud. Nederland zal in rap tempo dit soort kluisjes gaan krijgen op plaatsen, die makkelijk bereikbaar zullen zijn zoals bijvoorbeeld op trein- en busstations.

Het enorme succes van webwinkels is voor een groot deel ook te danken aan alle manieren van betalen die tegenwoordig beschikbaar zijn. Mobiele pinautomaten voor rembours zendingen, Creditcards, PayPal, iDeal en nog veel meer maken handel doen via Internet heel makkelijk.

Bedrijven, die zich adequaat aanpassen, zullen overleven. U kunt er maar beter voor zorgen dat u Internet als belangrijkste communicatie- en distributiemiddel meeneemt in uw bedrijfsplannen. En dat u zelf met uw bedrijf aanwezig bent op Internet, zowel voor uw klanten als leveranciers. Naast een bedrijfsplan is uw belangrijkste middel daarvoor nog altijd uw Internetaansluiting. Geloof me, die kan niet groot genoeg zijn. Tenminste, als u er voor kiest om met uw bedrijf mee te doen en voort te bestaan. Want Internet ‘is here to stay’.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “De nieuwe economie is gebaseerd op Internet

  1. Pingback: Tijd voor Het Nieuwe Winkelen | Blog IP Visie

  2. Pingback: Ongelijke strijd | Blog IP Visie

Geef een antwoord