City Marketing

Elk zichzelf respecterende stad in Nederland denkt tegenwoordig na over City Marketing, want het is aantrekkelijk voor een stad als veel mensen van buitenaf de stad bezoeken.

Een aantal Nederlandse steden heeft vergaande plannen om toeristen te trekken door gratis WiFi aan te bieden. Eerder schreef ik al een artikel over gratis Wifi in Breda, maar de laatste tijd komen steeds meer steden in het nieuws met plannen voor gratis Wifi.

De gemeente Alkmaar ontwikkelt plannen voor een gratis WiFi-netwerk in de binnenstad en praat hardop over een Alkmaar City WiFi netwerk. In Nijmegen en Enschede is men al weer een stap verder. Het gratis Wifi netwerk in de Enschedese binnenstad heeft een boost gekregen door de komst van Radio 3FMs Glazen Huis afgelopen december.

Eindhoven en Rotterdam hebben hun WirelessCity al een tijd operationeel. De meeste projecten op dit gebied zijn echter tot nu toe gesneuveld of überhaupt niet van de grond gekomen door het ontbreken van een goed business model.

De belangrijkste succesfactoren voor gratis WiFi in een stad zijn lage initiële kosten en beheersbare operationele kosten. Het gevaar is dat dure netwerken gebouwd gaan worden die vervolgens na het opdrogen van de subsidiestroom weer in verval raken, doordat de kosten op geen enkele manier meer kunnen worden terugverdiend of opgebracht.

De mensen van City Marketing proberen op alle mogelijke manieren het door hun gewenste gratis Wifi netwerk van de grond te krijgen. De meest vreemde argumenten heb ik al voorbij zien komen om toch vooral maar zieltjes te winnen en op die manier fondsen te werven om de plannen door te zetten.

Natuurlijk is het een goede zaak als steden nadenken over hun aantrekkingskracht op toeristen. Het gaat mij echter te ver om gratis Wifi te zien als de drijvende kracht om toeristen naar een stad te trekken. Gratis Internet zit naar mijn idee in dezelfde categorie als goede betaalbare parkeermogelijkheden, verzorgd openbaar groen, duidelijke bewegwijzering en vuilnisbakken die tijdig geleegd worden. Volgens mij zijn het nog steeds zaken als musea, theaters, mooie pleinen en parken, een uitgebreid winkelaanbod en leuke horeca die er voor zorgen dat je een stad gaat bezoeken. Een suffe stad met gratis wifi zal naar mijn idee een suffe stad blijven.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “City Marketing

  1. Pingback: Wifi netwerk te koop | Blog IP Visie

  2. Het gaat er dan eindelijk van komen. Wethouder Meeuwis houdt het niet langer en belooft dat we in mei 2014 gratis wifi kan krijgen in de binnenstad van Breda. Goed bezig Breda

Geef een antwoord