4G

Met man en macht wordt er gewerkt om het mobiele netwerk van KPN geschikt te maken voor 4G. Kosten nog moeite worden gespaard om in de regio Amsterdam zo snel mogelijk van start te gaan. Letterlijk dag en nacht wordt er gewerkt om de vele mobiele opstelpunten en het netwerk aan te passen. De marketingmachine draait eveneens op volle toeren.

Maar vanwaar al die haast. KPN heeft veel geld betaald om de nodige frequenties te bemachtigen. Van de totale opbrengst van 3,8 miljard van de spectrumveiling betaalde KPN 1,35 miljard. Dat geld moet terugverdiend worden en daar kun je dan het best maar zo snel mogelijk aan beginnen.

Naast het feit dat de kassa moet gaan rinkelen speelt er nog iets anders en dat is prestige. KPN wil hoe dan ook als eerste provider 4G op de markt brengen. Een ideale manier om andere zaken die de afgelopen tijd in het nieuws geweest zijn naar de achtergrond te drukken en het geschonden blazoen weer een beetje op te poetsen.

4G is de vierde generatie van het mobiele netwerk en de opvolger van het huidige 3G netwerk. 4G is vooral veel sneller dan zijn voorgangers en staat synoniem aan supersnel mobiel Internet. Deze snelheid moet zorgen voor een nieuwe ervaring op de smartphone, tablet en laptop.

De belangrijkste vraag is of de consument behoefte heeft aan een veel hogere snelheid en daar ook nog bereid is voor te betalen. Een beetje Whatsappen, Twitteren en gebruik maken van Facebook vereist geen 4G, maar als we audio en video gaan streamen dan wordt het een andere zaak. De vraag is dus of met name beeldbellen omarmd gaat worden door de markt. Als ik me niet vergis was dit destijds ook de grote belofte bij 3G en is het nooit echt van de grond gekomen.

De toekomst gaat het uitwijzen, maar soms is snel, snel genoeg.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 thoughts on “4G

  1. Pingback: KPN 4G weerbericht | Blog IP Visie

  2. Mooi he? Die providers die over elkaar heen buitelen om maar als eerste 4G uitgerold te krijgen. Wat ik nergens op dit soort blogs zie, zijn de toestellen die vanaf november problematisch kunnen werken omdat (o.a. Vodafone) de frequentie gaat wijzigen.

  3. Pingback: Betere glasvezel condities voor bedrijven in Breda | Blog IP Visie

Leave a Reply