3,8 miljard

Gisteren maakte het Agentschap Telecom bekend dat de veiling van de nieuwe 4G-frequenties de staat 3,8 miljard oplevert. Het bedrag wordt opgebracht door de grote telecom partijen KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2.

Het nieuws is bekend gemaakt na het sluiten van de beurs en kreeg een plaatsje op vrijwel alle online media en wordt vandaag ongetwijfeld breed uitgelicht in de dagbladen.

De gortdroge feiten zoals over de verdeling van frequenties, wie het meest heeft betaald en voor welke frequenties zal ik u allemaal besparen. Wat mij opviel in de media waren de grote hoeveelheden reacties in zeer korte tijd.

Kennelijk houdt alles met betrekking tot smartphones en tablets ons toch heel erg bezig. Het geeft eens te meer aan dat communiceren via Social Media, het gebruik van Apps en zaken als Het Nieuwe Werken niet meer weg te denken zijn in de huidige maatschappij.

Terug naar de reacties in de media. Zoals altijd verschillen we met zijn allen enorm van mening en denkt iedereen het zijne of hare ervan. Naast de in mijn ogen onnozele reacties die je uiteraard altijd terug vindt zijn er toch opvallend veel mensen die wat verder denken en kijken naar de mogelijke gevolgen van de uitslag van de veiling.

Ik trof reacties aan die veronderstelden dat al dit geld weer onmiddellijk naar Athene of naar Brussel moest, dat dit wordt uitgegeven aan wachtgeld voor met declaraties sjoemelende ambtenaren, dat het uiteindelijk allemaal terecht komt in de zakken van Carlos Slim, dat de pensioengerechtigde leeftijd weer terug naar 65 kan, dat het Metropole Orkest toch makkelijk gered kan worden, dat de problemen in de kinderopvang aangepakt kunnen worden, bezuinigingen op Defensie terug gedraaid kunnen worden en ga zo maar door. Sommigen noemen het zelfs een sigaar uit eigen doos en zien het als een verkapte vorm van belastingverhoging voor de consument.

Maar ook reacties van mensen die zich afvragen wat de gevolgen zijn voor de markt. De telecompartijen die dit geld hebben uitgegeven doen dat met het doel om er uiteindelijk geld aan te verdienen. En naast het uitgeven van 3,8 miljard aan licenties voor frequenties moeten diezelfde partijen ook nog netwerken gaan bouwen en deze onderhouden en rente gaan betalen over leningen die ze hiervoor ongetwijfeld moeten afsluiten. Met andere woorden; met het uitgeven van 3.800.000.000 euro zijn ze er nog niet. Daar komt nog een aardig bedrag bij.

Dit geld zal allemaal terugverdiend moeten worden met de verkoop van abonnementen. Gaan de prijzen stijgen doordat alle partijen flink moeten investeren of gaan de prijzen dalen doordat een nieuwkomer zich heeft gemeld in de persoon van Tele2. Gaan zij de markt ‘opschudden’ door te stunten met tarieven zoals Free Mobile dat een tijd terug in Frankrijk heeft gedaan of hebben ze andere plannen.

Wanneer er een prijzenoorlog ontstaat dan zal dat grote gevolgen hebben voor de telecompartijen, die onder andere door de opkomst van WhatsApp hun inkomsten op SMS verkeer al drastisch hebben zien slinken.

De toekomst gaat het uitwijzen. Mijn glazen bol geeft geen uitsluitsel over het vervolg.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

5 gedachtes over “3,8 miljard

  1. Pingback: Langzaam trekken de kruitdampen op | Blog IP Visie

  2. Pingback: KPN 4G weerbericht | Blog IP Visie

  3. Pingback: 4G | Blog IP Visie

  4. Pingback: Gouden toekomst voor 4G | Blog IP Visie

  5. Pingback: 4G - Blog IP Visie

Geef een antwoord