Bewustzijn is de sleutel

“Mijn bedrijf is echt niet interessant voor een hacker” is iets wat ik nog regelmatig hoor als ik in gesprek ben met een ondernemer over de beveiliging van het netwerk. Uit het recente cybersecurity bewustzijnsonderzoek 2018 van Alert Online, een campagne van de overheid, bedrijfsleven en wetenschap met als doel Nederland bewuster en veiliger online te laten zijn, blijkt dat het bewustzijn overeenkomt en dat de realiteit echt anders is dan veel ondernemers denken.

De belangrijkste feiten deel ik graag om u bewust te maken dat de IT beveiliging van uw bedrijf echt hoger op uw agenda moet. Het onderzoek concludeert dat;

  • 52% van de bedrijven in 2018 te maken heeft gehad met een poging van internetcriminaliteit
  • phishing en acquisitiefraude de meest voorkomende vormen zijn
  • 37% van de bedrijven last had van phishing
  • 1 op de 5 medewerkers die een phishingmail ontvangt, op de link of bijlage klikt
  • 23% van de bedrijven te maken had met acquisitiefraude, ook wel bekend als spookfacturen
  • 56% van de bedrijven die een internetcriminaliteit incident heeft gehad nadien geen extra maatregelen neemt om de beveiliging te verbeteren.
  • Vreemd genoeg blijkt dat er in 2018 meer kleine bedrijven zijn dan in 2017 die zich nog weinig zorgen maken over digitale veiligheid terwijl de internetcriminaliteit in 2018 toegenomen is!

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid roept kleine bedrijven op zich beter te beschermen tegen internetcriminaliteit en zegt:

“Steeds meer kleine bedrijven werken ook digitaal; bestellingen en betalingen worden online gedaan, bedrijfsprocessen worden aangestuurd door computers. Dat biedt kansen om makkelijker en sneller het werk te doen, maar maakt een bedrijf ook kwetsbaar. Er hoeft maar één medewerker op een verkeerde link te klikken en het bedrijf ligt stil. Met grote financiële schade en een deuk in de reputatie tot gevolg. Daarom trek ik nog dit jaar 1,2 miljoen euro uit voor trainingen en voorlichting aan MKB’ers.”

Meer bewustzijn voor iedereen

Ik ondersteun het initiatief van de minister volledig aangezien beveiliging omvangrijker is dan allerlei technische maatregelen zoals een managed firewall, backup en antivirus op de werkplek. Voor uw bedrijf zijn training en bewustwording van uw medewerkers en goede afspraken minstens zo belangrijk om de digitale weerbaarheid op orde te krijgen en houden.

Graag zou ik zien dat de minister van Justitie en Veiligheid nog meer budget vrijmaakt om bewustzijn bij iedereen te creëren. Beveiliging valt of staat namelijk voor een groot deel door de menselijke schakel in het geheel. Diverse initiatieven zoals alertonline.nlmaakhetzeniettemakkelijk.nl, en veiliginternetten.nl moeten in mijn beleving nog meer aandacht krijgen om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Misschien is het wel een idee om eens samen met Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap te bekijken of het haalbaar is om aandacht te besteden aan digitale weerbaarheid door training en bewustwording te geven op scholen. Jong geleerd is tenslotte oud gedaan.

Security bewustzijn moet bij iedereen net zo vanzelfsprekend worden als water uit de kraan.

Ik wens u allen een veilige digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Bewustzijn is de sleutel

  1. Ik ben het eens met deze blog. Elke onderneming kan slachtoffer worden van een hacker. Sowieso moet je de veiligheid van jouw bedrijfsgegevens de hoogste prioriteit geven. Mijn zoon kan deze blog wel gebruiken, want ik vind dat hij wat bewuster moet worden. Dank je voor deze informatie.

Geef een antwoord