ACM

Zelf een router kiezen, of toch liever niet?

Afgelopen week maakte de ACM (Autoriteit Consument & Markt) bekend dat consumenten naar verwachting in 2021 een eigen modem of router kunnen kiezen wanneer ze een abonnement afsluiten voor een internetaansluiting. Tot nu toe is die keuzevrijheid er niet en zijn klanten verplicht om de router af te nemen bij hun provider.

De Autoriteit Consument en Markt zegt letterlijk in een nieuwe richtlijn dat providers tot aan het ‘vaste netwerkaansluitpunt’ eigenaar zijn van het netwerk en dat daarna de consument eigenaar is. Door deze uitspraak zijn internet gebruikers vrij in de keuze voor een router en niet meer verplicht om gebruik te maken van een router van de Internet Service Provider, waarmee men een contract aangaat voor internettoegang.

De ACM schrijft verder concurrentie en innovatie te willen stimuleren door deze regel. De vrije keuze voor een modem of router is al jaren voer voor discussie. De regel is nog niet definitief en is bedoeld om reacties te krijgen van alle belanghebbenden. De definitie van het netwerkaansluitpunt is al wel definitief.

Zakelijk internet

Zakelijk gezien geldt al heel lang dat de klant zelf mag bepalen of hij apparatuur afneemt van degene die de DSL of glasvezelverbinding inclusief de dienst Internet levert. Dat is ook bij IP Visie het geval. Klanten kunnen er voor kiezen om hun eigen router of firewall direct aan te sluiten op de glasvezelswitch die door ons wordt geleverd of in het geval van koperverbindingen deze rechtsreeks op de ISRA te koppelen. Dat heeft echter niet onze voorkeur en ik zal u uitleggen waarom. In een situatie dat twee partijen een overeenkomst met elkaar aangaan is het prettig als er een hele duidelijke scheidslijn is qua verantwoordelijkheden.

Duidelijke scheidslijn

Wanneer wij als leverancier van een snelle internet verbinding ook onze eigen router mogen leveren weten we zeker dat alle instellingen in de router goed staan ingesteld om tot een probleemloos gebruik te leiden. Wij hebben alle instellingen immers uitvoerig getest en weten welke zaken belangrijk zijn voor een optimale performance en een storingsvrij gebruik gedurende de looptijd van het contract.

Techniek

De communicatie van de apparatuur op locatie bij de klant (on premise) is van groot belang om goed te communiceren met het netwerk van de leverancier. Diverse instellingen (poortsnelheden, traffic shaping en policing) moeten goed op elkaar worden afgestemd en zijn voor de meeste eindklanten, met alle respect, geen dagelijkse kost. Voor ons is het dat wel en niets is dan ook zo logisch dat wij als ISP zorgen voor de router. Bij voorkeur ook nog eens in een managed variant, zodat u als eindgebruiker daar geen omkijken naar heeft. Ook niet als zich onverhoopt toch een storing mocht voordoen. Een ander bijkomend voordeel is dat in geval van een upgrade van de snelheid van uw internetverbinding wij de configuratie van de router automatisch aanpassen of indien de capaciteit niet meer toereikend is, het apparaat vervangen, zonder dat aan uw zijde sprake is van een desinvestering.

Van het kastje naar de muur

Terug naar de consumentenmarkt; ik snap het besluit van de ACM om een vrije keuze voor een router door de consument toe te staan. Gaat het storm lopen? Ik verwacht van niet. Natuurlijk zullen een aantal gedreven techneuten zelf aan de slag gaan met apparatuur, maar voor het overgrote deel van Nederland adviseer ik om vooral te kiezen voor apparatuur, die door de ISP wordt geleverd of wordt aangeschaft volgens het advies van diezelfde provider. Dat voorkomt veel teleurstelling en frustratie aan beide zijden, zowel bij de consument als de ISP. Niemand zit te wachten op lastige interventies door servicedesks om een internetverbinding goed werkend te krijgen en al helemaal niet om van het spreekwoordelijke kastje naar de muur gestuurd te worden. Want aan wie ligt het, dat het internet niet werkt. Ligt het aan het netwerk van de leverancier, ligt het aan de router van de klant of zijn de instellingen in de router niet correct geconfigureerd?

Ik weet het niet.

Ik wens u allen een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

One thought on “Zelf een router kiezen, of toch liever niet?

  1. Interessante blog om te lezen. Niet eens op de hoogte van de bekendmaking door ACM. Dit is allemaal nieuws voor mij. Ik heb niet zoveel kennis over zulke zaken, dus ik ben blij dat je lezers op de hoogte houdt van zulke ontwikkelingen. Ik ben het eens met de laatste deel van de blog. Voor veel mensen zal het zeker moeilijk worden om zelf een juiste keuze te maken.

Leave a Reply