WK succes Nederland levert mooie statistieken op

Nederland raakt steeds meer in de ban van het WK voetbal in Brazilie en de oranje-koorts stijgt met de wedstrijd. Na vier overwinningen op rij levert dit aan alle kanten interessante gegevens op. Het waterverbruik was tijdens de afgelopen wedstrijden minimaal. Miljoenen Nederlanders zitten gedurende de wedstrijden aan de buis gekluisterd en hebben geen tijd om naar het toilet te gaan of koffie en thee te zetten, bang om een doelpunt te missen. In de rust en vlak na de wedstrijd zien de waterleidingmaatschappijen een enorme piek in het waterverbruik.

Stroomleverancier Essent geeft aan dat tijdens het eerste groepsduel tegen Spanje het stroomverbruik daalde tot 7 procent onder het normale niveau. Tijdens het duel met Australië werd een afname van 10% geregistreerd en het laatste duel in de poule tegen Chili was goed voor een daling van 12%. Er wordt veel minder stroom verbruikt doordat tijdens de TV uitzendingen veel andere apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en andere huishoudelijke apparatuur niet worden gebruikt.

In schril contrast tot datgene wat de energieleveranciers te melden hebben staat het nieuws van de kabelaars en de Internet Service Providers. De FIFA World Cup in Brazilië zorgt er voor dat in deze periode het internetverkeer explosief stijgt. Niet alleen kijken veel mensen live de wedstrijd via hun PC of Tablet, ook het aantal handelingen op de diverse Social Media kanalen neemt toe. Het liefst willen we zo veel mogelijk delen met onze vrienden of de rest van de wereld. Zelf ben ik een fervent gebruiker van twitter als tweede scherm en het verbaast me vaak met welke snelheid mensen hun creatieve tweets weten te posten. Nog geen tien minuten na het bijtincident met Luis Suarez zag ik de eerste tweets met bewerkte foto’s al voorbij komen en in korte tijd werden over de hele wereld miljoenen tweets gestuurd en bekeken.

Als we kijken naar de statistieken van het glasvezelnetwerk van IP Visie zien we ook behoorlijke pieken in het verbruik van onze klanten ondanks het feit dat het hier uitsluitend om zakelijke glasvezel verbindingen gaat. Wat we ook duidelijk zien veranderen is de samenstelling van het IP-verkeer, waarbij met name de toename van videostreaming en IP Video opvalt. Meer dan de helft van het verkeer is tijdens, kort voor en na de wedstrijden zelfs afkomstig van andere apparaten dan personal computers.

Twee jaar geleden vroegen we ons nog af of Usain Bolt zou zorgen voor een nieuw record tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen. We spraken toen al van de eerste Socialympics waarbij de Spelen niet alleen via TV en radio werden gevolgd, maar ook via Facebook en Twitter. Amper twee jaar later zien we dat de wereld er nog een schepje bovenop heeft gedaan als het gaat om de behoefte van bandbreedte. De honger lijkt niet te stillen.

De volgende wedstrijd tegen Costa Rica zal weer enkele records doen sneuvelen als het gaat om kijkcijfers, tweets en bandbreedte. Op het moment dat we nog een rondje verder gaan richting halve finale gaat daar nog een schepje bovenop. Laat staan dat we de finale halen of deze winnend afsluiten en dat er een rondvaart gaat komen.

Ik wens u nog veel voetbalplezier toe de komende weken.

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord