Wifi netwerk te koop

De gemeente Heerlen biedt haar WiFi netwerk in het centrum te koop aan. Het netwerk is gebouwd rond 36 WiFi zenders die het centrum van Heerlen bestrijken, een gebied van ongeveer een halve vierkante kilometer. De Stichting Draadloos Heerlen en de gemeente Heerlen hebben dit netwerk in 2010 aangelegd als pilot voor het ontwikkelen van nieuwe draadloze diensten.

Men is nu op zoek naar een koper die het netwerk actief houdt en nieuwe initiatieven wil ontplooien om het draadloze netwerk verder uit te bouwen. Het gemeentebestuur van Heerlen ziet een openbaar WiFi netwerk als belangrijke toegevoegde waarde voor bewoners, bezoekers en bedrijven van de stad en ziet graag dat een nieuwe partij draadloos internet eveneens gratis zal aanbieden. De gemeente had gehoopt dat het WiFi-netwerk na drie jaar zijn eigen broek kon ophouden, maar dat bleek niet het geval.

Heerlen is volgens eigen zeggen als één van de eerste steden in Nederland begonnen met het aanbieden van gratis wifi. Deze voorsprong wil men graag behouden en daarom zoekt men een nieuwe partner voor het Wifi-netwerk. Het Wifi-netwerk is onderdeel van HeerlenLive, een stadsmedia initiatief dat verder bestaat uit onder meer een videoschermen-netwerk, glasvezel-netwerk en video streaming-platform.

In december 2009 is een convenant getekend waarin doel, ambitie en uitgangspunten geformuleerd zijn waarmee je werkelijk alle kanten op kunt. Onder het mom van ‘In een moderne stad hoort gratis wifi’ is men aan de slag gegaan. En uiteraard kwam Heerlen in een rijtje terecht van steden die ook gratis Wifi aanboden.

De gemeente Heerlen wilde het centrum verlevendigen door het aanbieden van informatie en ging er van uit dat hierdoor meer bezoekers naar het centrum zouden komen en deze langer in de stad zouden blijven. Kortom Heerlen aantrekkelijker maken!

Anno 2013 is dit grotendeels achterhaald. Vrijwel overal is tegenwoordig gratis Wifi beschikbaar. Is het niet in het hele centrum dan wel bij de vele individuele ondernemers (veelal in de horeca) die gratis Wifi bieden voor hun klanten. Bovendien hebben de meeste mensen vandaag de dag uitgebreide databundels in hun abonnementen die juist bedoeld zijn om overal te kunnen beschikken over Internet toegang. Het is met name de jeugd die op zoek is naar gratis Wifi toegang om minder MB’s uit de bundel op te hoeven maken om zo goedkope abonnementen te kunnen afsluiten en toch veelvuldig gebruik te kunnen maken van Internet.

Heerlen lijkt nu dus ook af te stevenen op een mislukt project. Daarin is men niet uniek. Veel ambitieuze projecten zijn überhaupt nog niet van de grond gekomen en veel inmiddels gerealiseerde projecten zijn gesneuveld door het ontbreken van een goed business model. Eerder schreef ik al dat de belangrijkste succesfactoren voor gratis WiFi in een stad de lage initiële kosten zijn en beheersbare operationele kosten. Veel projecten raken in verval na het opdrogen van de initiële subsidiestroom, doordat de kosten op geen enkele manier meer kunnen worden terugverdiend of opgebracht.

Is het dan allemaal negatief. Wat mij betreft niet. De gemeente Heerlen heeft het geprobeerd, misschien tegen beter weten in, of misschien wel gewoon om er bij te horen. Immers andere steden hadden een vergelijkbaar initiatief.

Aan de andere kant als iemand had voorgesteld om een groenteboer elke dag naar de markt te sturen met een kar vol verse groenten en fruit en dit gratis uit te delen dan had iedereen vooraf onmiddellijk door gehad dat dit geen levensvatbaar business model was geweest.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

Lees ook:

City Marketing

Gratis Wifi in Breda

 

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een reactie