Wat is internet

Dat ik een beroepsafwijking heb is al langer duidelijk. Dagelijks kom ik er achter dat ik door mijn achtergrond heel anders tegen zaken aankijk dan veel mensen die niet werkzaam zijn in een branche waar vrijwel alles om techniek draait. Gisteren had ik een aardige discussie met mijn buurman over internet en daaruit bleek dat hij bij internet aan iets heel anders dacht dan ik. Bovenstaande afbeelding bestaat uit twee gedeelten. Wanneer ik aan internet denk, denk ik aan miljoenen computers die wereldwijd met elkaar verbonden zijn en zie ik in gedachte het linker deel van het plaatje. Mijn buurman zag echter direct het rechter deel van het plaatje en toen ik hem probeerde uit te leggen dat hij toch echt het World Wide Web (WWW) zag als onderdeel van het totale internet hebben we twee flesjes bier open getrokken en zijn we overgestapt op een ander onderwerp.

Voor mij staat Internet niet gelijk aan het World Wide Web. Het World Wide Web of simpelweg het Web is een manier van toegang krijgen tot informatie via het Internet. Met behulp van het HTTP protocol maken browsers zoals Internet Explorer, Safari, Chrome en Firefox connectie met websites, die naast tekst ook plaatjes, foto’s, geluid en video bevatten. Het navigeren gebeurt op basis van hyperlinks. Op deze manier zijn miljarden webpagina’s met elkaar verbonden.

Het Internet zelf is een enorm netwerk van gekoppelde netwerken gebaseerd op glasvezel, koper- en straalverbindingen, die tezamen een universele infrastructuur vormen gebaseerd op het Internet Protocol (IP). Op deze manier wordt het mogelijk dat miljoenen computers wereldwijd met elkaar kunnen communiceren op het moment dat ze verbonden zijn met het Internet. De vele Internet Exchanges spelen een belangrijke rol in het verbinden van alle netwerken. Zij zijn het die er onder andere voor zorgen dat verkeer van het ene naar het andere netwerk wordt getransporteerd. Daarnaast is het zo dat diverse netwerken direct aan elkaar gekoppeld zijn op basis van peering en transit afspraken.

Eindgebruikers merken hier niets van. Zij sluiten een overeenkomst af met een Internet Service Provider (ISP) of telecombedrijf. Zij zorgen vervolgens op hun beurt voor een koppeling zoals hierboven beschreven. Wat veel mensen niet weten is dat de Amsterdam Internet Exchange AMS-IX het allergrootste internet knooppunt ter wereld is. Op piekmomenten wordt 2,5 Terabit per seconde verwerkt en dagelijks wordt ongeveer 16 PetaByte aan data van miljoenen eindgebruikers uitgewisseld.

Het web is maar één van de manieren waarop informatie kan worden uitgewisseld over het Internet. Het Internet (niet het WWW) wordt ook gebruikt voor onder andere het verzenden en ontvangen van e-mail, instant messaging, file transfers en VoIP. Het WWW is dus maar een gedeelte van het Internet.

Zowel Internet als het WWW spelen vandaag de dag een cruciale rol in onze samenleving en hebben een belangrijke stempel gedrukt op de manier waarop we tegenwoordig met elkaar communiceren. Het Internet is de belangrijkste schakel geworden in de hedendaagse economie.

Met dat laatste was mijn buurman het gelukkig wel eens.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Wat is internet

  1. Jos,
    complimenten wederom voor jouw heldere schrijfstijl. Ik sta telkens weer verbaasd hoe simpel jij zaken kunt verwoorden, waardoor op het oog complexe zaken goed te begrijpen zijn.

Geef een antwoord