VDSL logische opvolger van ADSL

2014 wordt het jaar van de grote doorbraak van VDSL. Achter de schermen wordt met man en macht gewerkt aan het plaatsen van meer dan 1.000 nieuwe straatkasten of het uitbreiden van bestaande kasten met VDSL functionaliteit. Dit gebeurt op de zogenaamde buitenringen in het netwerk van KPN.

VDSL staat voor Very high bitrate Digital Subscriber Line en wordt de logische opvolger van ADSL. De snelheden die nu beschikbaar zijn op basis van ADSL en ADSL2 laten in veel gevallen te wensen over en dat heeft alles te maken met de alsmaar groeiende behoefte aan snelle en betrouwbare internetverbindingen.

VDSL wordt de snellere opvolger van ADSL. Voor particulieren en bedrijven die gaan overstappen op de veel snellere variant verandert er in principe weinig. De verbinding wordt geleverd op basis van één koperpaar. Het enige wat technisch gewijzigd dient te worden is de router. De kenmerken van de verbinding zijn verder identiek aan die van ADSL, de verbinding blijft asynchroon. Dat wil zeggen dat de downloadsnelheid veel groter zal zijn dan de uploadsnelheid. VDSL verbindingen zullen ook geleverd worden op basis van ‘best effort’, wat wil zeggen dat er geen garanties worden gegeven ten aanzien van de behaalde bandbreedte of beter gezegd capaciteit. De werkelijke snelheid van breedbandige internetverbindingen over koper blijft namelijk afhankelijk van de afstand die het signaal moet afleggen; dat is nu eenmaal simpelweg natuurkunde

De techniek die veel hogere up- en downloadsnelheden mogelijk maakt over 1 koperpaar heet vectoring. Vectoring is een techniek die de interferentie tussen koperen aderparen in een kabel kan onderdrukken, waardoor er minder signaalverlies optreedt en dus hogere snelheden geleverd kunnen worden. Op korte termijn verwacht ik dat we snelheden kunnen leveren tot 80 Mbit/s download en 8 Mbit/s upload, aan bedrijven die zich in een straal van 500 meter bevinden van een straatkast of wijkcentrale, die uitgerust is voor de mogelijkheden van VDSL. Bedrijven die iets verder weg zitten, maar binnen de 700 meter, kunnen snelheden halen van 60 Mbit/s download en 6 Mbit/s upload. En tot slot zullen bedrijven in een cirkel tot 1500 meter de mogelijkheid hebben om snelheden te halen van 40Mbit/s down en 4 Mbit/s up (zie afbeelding).

diagram

Er komt technisch heel wat kijken bij het opwaarderen van het kopernetwerk om het geschikt te maken voor VDSL. Om de afstanden tot de eindgebruikers te verkorten wordt gebruik gemaakt van glasvezel. Glasvezelverbindingen worden gebruikt om de nieuwe straatkasten of wijkcentrales te ontsluiten, waardoor het laatste stuk van de verbinding wat koper blijft te verkorten. Idealiter zouden alle huizen en bedrijven in Nederland direct aangesloten moeten kunnen worden op een glasvezelnetwerk, maar financieel is dat geen haalbare kaart op de korte termijn. Het zal nog vele jaren duren voordat het overgrote deel van Nederland rechtstreeks kan aansluiten op een glasvezelnetwerk. Het is zelfs de vraag of dat überhaupt ooit gaat gebeuren, omdat providers economische afwegingen maken bij het doen van investeringen. Ik verwacht dat de buitengebieden niet makkelijk verglaasd zullen gaan worden, maar bediend gaan worden met draadloze technieken zoals straalverbindingen of Ethernet over Radio.

Ik verwacht dat aan het eind van 2014 ongeveer 30% van het Nederlandse bedrijfsleven de beschikking zal krijgen over een 40/4 verbinding of hoger. In 2015 en daaropvolgende jaren zullen de snelheden van VDSL verder worden vergroot. Dit komt door de inzet van pair-bonding. Door deze techniek toe te passen zullen VDSL snelheden geleverd kunnen worden van ver boven de 100 Mbit/s voor de download en ook de uploadsnelheden zullen aanzienlijk hoger liggen.

In de gebieden waar destijds is begonnen met het uitrollen van de All-IP strategie zal waarschijnlijk als eerste VDSL beschikbaar komen. West-Brabant zal dan naar verwachting goed bedeeld worden. Ik verwacht dat met name in Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur, Breda, Oosterhout en Tilburg VDSL beschikbaar komt; daar waar op dit moment nog geen glasvezel beschikbaar is tegen gunstige tarieven. Ook in de omgeving van Arnhem en Apeldoorn verwacht ik dat veel bedrijven kunnen gaan profiteren van de mogelijkheden van VDSL.

Om u optimaal te kunnen informeren zal onze huidige glasvezel postcodecheck in 2014 worden uitgebreid met de mogelijkheden van VDSL.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

5 gedachtes over “VDSL logische opvolger van ADSL

  1. Geachte heer Beckers,
    Bij toeval kom ik vandaag voor het eerst op uw website en blog. Ik wil u complimenteren voor de zeer duidelijke uitleg,, niet alleen over VDSL, maar ook heb ik enkele andere artikelen van u gelezen die wat mij betreft ook van dezelfde kwaliteit en helderheid zijn. U bent wat mij betreft een verademing voor de telecomsector en wil u dan ook aanmoedigen om vooral op deze voet verder te gaan.

  2. Ik kan niet wachten om gebruik te gaan maken van VDSL. Ik heb mijn postcode gecontroleerd bij u op de site en vindt de tarieven voor glasvezel te duur voor mijn bedrijf. Kunt u mij informeren als bij ons in Zeist het mogelijk is om over te gaan van ADSL naar VDSL?

  3. Vorige week ben ik gebeld door het bedrijf Zakelijke telefonie .nl Zij vertelden mij juist het tegenovergestelde en dat KPN gaat stoppen met koperverbindingen in 2015. Om deze reden wilden ze dat ik ging overstappen op een verbinding van hun. Ik ben blij dat ik daar dus niet op ben ingegaan. Ik vond het ook al een vreemd verhaal, ook al vanwege het feit dat hij het niet schriftelijk wilde bevestigen.

  4. zoals in eerdere reacties is te lezen is glasvezel ook in 2014 erg duur. Jammer waarschijnlijk moeten eerst de kosten van VDSL terug verdiend worden voordat glas “mag” doorbreken. Op zich begrijpelijk, marketing technisch ook heel goed verkoopbaar maar wie financiert nu de aanleg van de glasvezels in onze woonwijken?

Geef een antwoord