Tijd voor Het Nieuwe Winkelen

Gisteren was ik in het centrum van Breda en viel het me voor het eerst heel erg op. Steeds meer winkelpanden staan leeg. Niet alleen meer in de zogenaamde aanlooproutes, maar nu ook echt in het centrum op de A locaties. Ook winkelcentrum De Barones ontspringt de malaise niet.

De borden met de tekst ‘Te Huur’ beginnen in het oog te springen.

Nee, het ziet er niet plezierig uit, het straatbeeld. Het businessmodel voor retail is achterhaald. En dat heeft naar mijn idee niet alleen met de crisis te maken, maar wordt slechts versterkt door de crisis. Dure vierkante meters, personeelskosten, kosten voor beveiliging, diefstal, het zijn allemaal kostenposten die niet meer terug te verdienen zijn, omdat de marges sterk onder druk staan door de transparantie die is ontstaan door de populariteit van Internet.

De vergrijzing van de bevolking, het onlangs verhogen van het BTW tarief, de vaak torenhoge parkeertarieven en duur openbaar vervoer helpen ook niet om het probleem van de structurele winkelleegstand op te lossen.

Internet heeft ons leven veranderd. We zijn vrijwel continu online met onze smartphone of tablet en kopen met het grootste gemak onze spullen op Internet. De impact van Internet is overal merkbaar en leidt tot grote veranderingen in onze maatschappij.

Ondernemers zullen hun businessmodel moeten evalueren en opnieuw hun waarde moeten bepalen voor de klanten. Sfeer en beleving zijn daarvoor naar mijn idee de toverwoorden.

De consument wil zijn dagelijkse boodschappen snel doen, maar maakt alle tijd voor uitgebreid winkelen. En daar zit volgens mij de crux. Winkelen in combinatie met lunchen of lekker borrelen. Wordt het niet tijd dat winkeliers en horeca de handen ineen slaan. Geen webshop die daar mee kan concurreren.

Winkelen kan een leuk tijdverdrijf zijn als het winkelaanbod heel erg divers is en het straatbeeld niet wordt gedomineerd door de grote ketens. Voeg daar een portie genieten en beleving aan toe en we hebben de definitie te pakken van funshoppen.

Voor mij blijft Antwerpen het ultieme voorbeeld van een stad die alles heeft en het verbaast mij dan ook niet dat daar niet of nauwelijks winkelpanden leeg staan in het centrum. Het winkelaanbod is immens en biedt voor iedereen wat wils. In de zomer is het helemaal een walhalla vanwege de vele gezellige terrassen, zeker is dat de horeca erg goed vertegenwoordigd is.

Mooie voorbeelden zijn de Stadsfeestzaal, Horta en Café-Restaurant Bourla, allemaal in de nabijheid van de winkels.

Stadsfeestzaal Antwerpen

Er zijn dus nog steeds volop mogelijkheden voor de retailers, maar het roer zal echt om moeten om de detailhandel in deze vorm te redden. Gemeentes zullen hun steentje moeten bijdragen door de winkelgebieden aantrekkelijker te maken en goed te onderhouden. Daarnaast zou men nog eens goed moeten kijken naar hun parkeerbeleid en misschien soepeler moeten zijn met het verlenen van vergunningen aan horeca.

De nieuwe economie is gebaseerd op Internet, maar de detailhandel hoeft de slag niet definitief te verliezen.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Gedachtes over “Tijd voor Het Nieuwe Winkelen

  1. Pingback: De invloed van internet op winkels | Blog IP Visie

Geef een antwoord