Thuiswerken

Thuiswerken voor even de norm

De oproep van premier Rutte gisteren om zo veel mogelijk vanuit huis te werken lijkt goed opgevolgd te worden. Als we de ochtendspits als maatstaf nemen hebben vandaag veel mensen thuis gewerkt. Om goed thuis te kunnen werken zijn een aantal zaken erg belangrijk. Werkgevers die tot op de dag van vandaag die faciliteit niet kunnen bieden, zullen dat ook niet 1-2-3 geregeld hebben. Naast een flinke dosis vertrouwen in je medewerkers zijn er technisch gezien ook een aantal eisen om je mensen goed en veilig thuis te kunnen laten werken.

De meningen onder werkgevers zijn verdeeld. De een vindt dat thuiswerken de productiviteit ten goede komt, de ander gelooft het tegenovergestelde en laat thuiswerken en de eigen tijd indelen simpelweg niet toe. Bedrijven die al een hele tijd geleden hebben gekozen voor “het nieuwe werken”  en waarvan de medewerkers het al gewoon zijn om thuis te werken, zijn nu vanwege de actualiteit in het voordeel. Deze bedrijven zullen hun IT infrastructuur op orde hebben om hun werknemers via beveiligde VPN tunnels gewoon thuis te kunnen laten werken.

IT Infrastructuur

Laten we eens kijken wat er technisch voor nodig is om thuis aan de keukentafel of je bureautje te kunnen werken. In principe is het allemaal niet zo geweldig ingewikkeld. Het begint uiteraard aan de kant van de zaak. Als daar alle servers nog op de zaak ‘on premise’ staan, dan is een dikke glasvezelverbinding met internet op die locatie een noodzakelijk kwaad. Wanneer het bedrijf een cloud-strategie heeft en belangrijke servers in een datacenter heeft draaien, dan zijn daar over het algemeen alle ingrediënten aanwezig om het verkeer van de thuiswerkers eenvoudig af te kunnen handelen. In beide gevallen is een goede firewall op deze internetverbinding een must, niet alleen om het netwerk te beschermen tegen virussen, ransomware en andere kwaadwillende programma’s, maar ook om de VPN tunnels te kunnen termineren. De oude VPN concentrators kom je steeds minder tegen. Het zijn tegenwoordig de next generation firewalls die voor de afhandeling van de IPSEC VPN tunnels in combinatie met multi factor authenticatie zorgen.

Internet thuis

Om thuis te kunnen werken is een snelle internetverbinding bij voorkeur over glasvezel een voorwaarde. Natuurlijk volstaat een VDSL ook, maar de ervaring leert dat hoe sneller de internetverbinding thuis is, hoe lekkerder dat dat werkt. Zeker als er naast de standaard applicaties, die vaak via Citrix beschikbaar zijn, ook gebruik gemaakt wordt van Office 365 en Microsoft Teams. Helemaal als er ook vergaderd wordt met meerdere mensen, die elkaar ook kunnen zien. Dat kan met een applicatie als Google Hangouts, maar ook met meer professionele pakketten als Skype for Business of oplossingen van Cisco en Polycom.

Corona virus

Het Corona virus noodzaakt ons nu tot massaal thuiswerken en is een preventieve maatregel om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Wat mij betreft is het een ideale test om te kijken of we onze IT infrastructuur dermate op orde hebben, dat we in geval van calamiteiten snel kunnen opschalen naar dit soort maatregelen. Nu is het het Corona virus, maar er kunnen zich in de toekomst misschien nog meer zaken voordoen waarbij het handig is om op grotere schaal thuis te kunnen werken.

Ik wens u allen een zorgeloze virusvrije toekomst toe.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

Geef een antwoord