Stroomvoorziening cruciaal voor datacenters

gerben-leeuwen“Onbegrijpelijk. Echt onbegrijpelijk” twitterde de directeur van Argeweb vandaag. Zijn bedrijf werd zwaar getroffen door een stroomstoring eerder vandaag in het datacenter van Easynet op Schiphol.

Vandaag blijkt maar weer eens dat anno 2013 heel veel zaken volledig afhankelijk zijn van techniek. Iedereen weet dat de bedrijfszekerheid van een datacenter volledig afhankelijk is van een ononderbroken stroomvoorziening. Dat is er gelijk de reden van dat de datacenters een gescheiden uitgevoerde stroomvoorziening en noodgeneratoren hebben die stroom kunnen leveren als het electriciteitsnet het laat afweten.

Vandaag werd op pijnlijke wijze duidelijk hoe afhankelijk we met zijn allen zijn geworden van ‘de cloud’ en dat we er ook maar blindelings van uit gaan dat daar (in het datacenter) niets kan misgaan. De leveranciers van housing en hosting of co-locatie zoals het ook wel eens wordt genoemd claimen allemaal dat er niets zo veilig is en nergens een hogere beschikbaarheid gegarandeerd kan worden als in het datacenter. Iedereen claimt dat men voldoet aan de hoogste eisen van veiligheid, klimaatbeheersing en energieverbruik. Normaal gesproken is dat ook zo en horen datacenters bij stroomproblemen terug te vallen op ups-systemen en noodaggregaten. Behalve vandaag.

Het werd pijnlijk duidelijk hoeveel partijen slachtoffer werden van de genoemde stroomstoring. Het ging daarbij niet alleen direct om de klanten van Easynet, maar ook de klanten van die klanten, omdat veel partijen hun diensten weer verder opsplitsen.

Hieronder volgt een greep uit de getroffenen die via Twitter lieten weten problemen te hebben.

Fletcher Hotels

 

Fletcher hotels kon geen reserveringen verwerken via hun website.

 

Parkline

 

Betalen van een parkeerplaats via Parkmobile was niet mogelijk

 

Argeweb

De klanten die hun website gehost hebben bij Argeweb waren getroffen, omdat Argeweb haar dienstverlening doet vanuit het getroffen datacenter.

Davilex

 

Problemen bij Formdesk

 

Schermafbeelding 2013-10-01 om 18.39.12

Geen registratie mogelijk voor Davilex software

 

 

Ik zal u het volledige overzicht besparen, maar bovenstaande lijst van berichten op Twitter van vandaag getroffenen geeft aan dat een hele keten afhankelijk is van de stroomvoorziening in een datacenter. Waarschijnlijk staan we er met zijn allen niet bij stil, maar op het moment dat u zaken doet met een hosting partij voor het hosten van uw website zal deze zijn dienstverlening onderbrengen in een datacenter. Ik schat de kans hoog in dat vrijwel niemand vraagt bij welke partij dit gebeurt en welke garanties gegeven kunnen worden, terwijl we dit wel doen als we rechtstreeks zaken doen met de partij die ruimte verhuurt in het datacenter.

Langs deze weg wil ik de mensen van Easynet sterkte toe wensen met het lijmen van de scherven en het repareren van de mogelijk beschadigde relaties. Dit zijn zaken, die niet voor horen te komen en wens je niemand in deze business toe.

Ik zie het als een wake-up call en geeft het maar weer eens aan dat de voorzieningen in een datacenter cruciaal zijn voor hele ketens.

Ik wens u een zorgeloze digitale toekomst toe.

 

 

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

2 gedachtes over “Stroomvoorziening cruciaal voor datacenters

  1. Mee eens, onbegrijpelijk. Ook vooral in deze tijd, nu we steeds afhankelijker worden van ‘de cloud’, is het echt een must om een goed werkende noodvoorziening te hebben. Desnoods, bij bedrijven zoals de

Geef een antwoord