Smartphone is gevaar op de weg

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is een campagne gestart die waarschuwt voor het gebruik van smartphones achter het stuur. Als u de laatste dagen nog de snelweg op bent geweest kunnen de borden u niet ontgaan zijn. Vijf icoontjes met een korte tekst adviseren u om naar een parkeerplaats te rijden als u zonodig even uw Facebook pagina wil raadplegen, gebruik wil maken van Twitter, WhatsApp of uw mail wil checken.

Onderzoek wijst uit dat 1 op de 3 mensen wel eens de mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden. Niet alleen om te bellen, maar ook om hun mail te lezen en berichten te versturen.

Diverse tests met proefpersonen in een rijsimulator geven aan dat mensen gemiddeld 4 seconden niet naar de weg kijken als ze bezig zijn met hun smartphone. Bij een gemiddelde snelheid van 120 kilometer per uur rijd je in die tijd 133 meter. Daarnaast reageren mensen veel trager, omdat ze met hun gedachten helemaal niet meer bij het verkeer zijn. Over het algemeen is de reactiesnelheid te vergelijken met die van iemand die 0,8 promille alcohol in het bloed heeft. En als klap op de vuurpijl beginnen de meeste mensen een beetje te slingeren, minderen ze snelheid en zien ze verkeersborden over het hoofd. Per jaar komen naar schatting in ons land tientallen mensen om het leven door het gebruik van smartphones in het verkeer.

Ik zit zelf regelmatig op de weg en constateer dat veel mensen onmiddellijk naar hun smartphone grijpen op het moment dat ze komen stil te staan in de file of moeten stoppen voor een stoplicht. Iedereen weet dat het verboden en gevaarlijk is om tijdens het besturen van een auto gebruik te maken van een smartphone, maar kennelijk kunnen we de verleiding niet weerstaan om na een piepje of tingeltje onze mail te checken of de laatste Facebook update te bekijken. Het risico op een boete van 220 euro of het veroorzaken van een ongeluk nemen we daarbij gewoon voor lief.

Middels de borden langs de snelwegen en spotjes op radio en TV wordt getracht u bewust te maken van de gevaren die het gebruik van een mobiele telefoon met zich meebrengen tijdens deelname aan het verkeer. Ook ik probeer langs deze weg mijn steentje bij te dragen door u hier op te wijzen. Een e-mail bericht of tweet zijn volgens mij geen ongeluk waard en u brengt niet alleen u zelf in gevaar, maar ook uw mede weggebruikers, doordat uw aandacht niet bij het verkeer is.

Voor mij geeft dit maar weer eens aan dat de opmars van mobiel internet niet te stuiten is. Smartphones en Social Media zijn simpelweg niet meer weg te denken uit het alledaags leven en hebben een revolutie teweeggebracht in hoe we vandaag de dag communiceren met elkaar. Het liefst willen we continu in verbinding met internet staan om met familie, vrienden en bekenden te kunnen communiceren of maar niets te hoeven missen van alles wat er om ons heen gebeurt.

Ik hoop van harte dat de actie van Veilig Verkeer Nederland effect heeft op alle weggebruikers en dat iedereen zich gaat realiseren wat de gevaren zijn van het gebruiken van de mobiele telefoon in het verkeer.

Netwerkinfrastructuur is mijn passie, waarbij de focus ligt op glasvezel. Dagelijks help ik bedrijven bij het maken van de juiste keuzes op het gebied van netwerkinfrastructuur. Het is mijn doel om bedrijven zo duidelijk mogelijk aan te geven wat de voor- en nadelen zijn van de keuzes die ze kunnen maken. Door mijn ervaring ben ik in staat om aan te geven wat wel en wat niet kan.

Senior consultant @ IP Visie

Zakelijk Glasvezel Postcodecheck

3 gedachtes over “Smartphone is gevaar op de weg

  1. Het gaat waarschijnlijk net als destijds met het dragen van een autogordel. Iedereen was er van overtuigd dat het zinvol was om dat ding te dragen, maar we deden het niet. Daar hielp geen campagne van VVN aan. Pas toen de autofabrikanten vervelende piepjes ingebouwd hadden die maar bleven piepen als je de gordel niet aanhad ging men massaal over tot het dragen van de gordel. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om gebruik niet toe te staan van de smartphone als het ding met meer dan enkele meters per seconde beweegt. Het is dus wat mij betreft aan de Samsungs en Apple’s van deze wereld om dit probleem op te lossen.

  2. Natuurlijk heeft Veilig Verkeer Nederland gelijk om een campagne te starten, want het wordt met de dag gekker in het verkeer. Men moet echter ook de fietsers niet vergeten. De jeugd van tegenwoordig rijdt met losse handen om maar vooral hun mobiele telefoon te kunnen gebruiken. Levensgevaarlijk.

Geef een antwoord